Терористът от Берлин е искал да стане атентатор самоубиец (СНИМКИ)
Терористът от Берлин е искал да стане атентатор самоубиец (СНИМКИ) / БГНЕС

Предполагаемият извършител на терористичния акт от берлинския коледен базар - тунизиецът Анис Амри, преди няколко месеца е предлагал на различни ислямистки групировки да участва в нападения като атентатор самоубиец. Това съобщава германското издание „Шпигел", позовавайки се на информация от специалните служби.
Въпреки това според медиите тази информация не е била достатъчна, за да бъде той арестуван.

Властите също така са установили неговата връзка с една от германските терористични клетки на „Ислямска държава", която полицията разби по време на акция.

Посочва се също, че Амри е трябвало да бъде депортиран от Германия преди известно време, но това не се е случило заради несъгласие между германските и тунизийските власти. Според миграционните органи на африканската държава Амри не е гражданин на тяхната държава и са отказали да му дадат нов паспорт. Новите документи на мъжа са пристигнали в страната на 21 декември - два дни, след като е извършил атентата.

Отпечатъци на Анис Амри са били открити по вратата на камиона, използван при атентата в Берлин в понеделник, предаде Ройтерс, като се позова на няколко германски медии. Властите издирват усилено 24-годишния тунизиец, който е заподозрян за нападението в столицата в понеделник, при което бяха убити 12 и ранени 48 души.

Терористът от Берлин е искал да стане атентатор самоубиец (СНИМКИ)
netinfo

Полицията провежда операции на няколко места в страната в рамките на разследването на атаката, предаде Франс прес, като се позова на антитерористичния отдел на германската прокуратура.

Терористът от Берлин е искал да стане атентатор самоубиец (СНИМКИ)
netinfo

Той не потвърди информациите на няколко медии за четирима задържани в Дортмунд, в западната провинция Северен Рейн - Вестфалия, където Амри е живял, след като дошъл в Германия миналата година. Федералната прокуратура обяви, че дава награда от 100 000 евро на информация, която да помогне за залавянето на мъжа.

Терористът от Берлин е искал да стане атентатор самоубиец (СНИМКИ)
netinfo

Междувременно италианските власти съобщиха, че данните за заподозрения за извършването на берлинския атентат тунизиец са били вписани в единната информационна Шенгенска система, предаде ТАСС.

Съобщава се, че Анис Амри е дошъл в Италия през Средиземно море през 2011 г. по време на мигрантската вълна от Северна Африка след Арабската пролет. Той е казал на властите, че е непълнолетен и е бил настанен в специален център за временно пребиваване на непридружени. Същата година Анис Амри участвал в умишления палеж на този център, намиращ се на остров Лампедуза.

Тунизиецът, заподозрян за атаката в Берлин, търсил в интернет как се прави бомба

Той бил осъден на 4 години затвор за вандалската проява, както и за други нарушения. Излязъл е от затвора през 2015 г. и италианските власти му наредили да напусне страната. Той обаче така и не бил депортиран в родината си, защото властите в Тунис не изпълнили в законовия срок необходимите бюрократични процедури за целта. В резултат Анис Амри се отправил към Германия.

Според в. "Кориере дела сера" в затвора в Палермо, където излежавал присъдата си, Амри се отличил със склонност към насилие, но не и с привързаност към екстремистка ислямистка идеология. Твърди се, че той се е радикализирал в затвора.

Източник: БТА