Катастрофите с автобуси у нас пред последните години, които взеха жертви
Катастрофите с автобуси у нас пред последните години, които взеха жертви / netinfo

Трима души загинаха, а 16 човека са ранени при катастрофа между лек автомобил и автобус на пътя София - Варна в района на село Микре. Загинали са двамата шофьори на превозните средства и пътник от автобуса. По предварителна информация причината за инцидента е, че колата е навлязла в насрещното движение и е ударила автобуса. Агенция Фокус припомня тежките пътни инциденти с участието на автобус, при които има жертви:

22 август 2016

Един човек загива, а други 28 души са ранени, след като малък камион удря работнически автобус в прохода Боаза, край Търговище. Камионче „Ивеко", със шуменска регистрация, пътуващо в посока Варна, излетява от завой и се забива в автобус „Мерцедес". В него има около 40 работници от кабелния завод в Търговище, които се прибират към селата си в Омуртаг и Антоново.

29 октомври 2015

40-годишен мъж загива при катастрофа между микробус и ученически автобус на пътя между Омуртаг и село Горско село. Той е управлявал товарният си микробус, когато на ляв завой на тесен път изгубил контрол над автомобила. Микробусът се блъснал странично в движещия се насреща ученически автобус. Мъжът е починал на път за болницата. Пътувалите в автобуса не са пострадали.

14 март 2015

38-годишен мъж загива при катастрофа между джип и автобус. Други четирима души са ранени. Инцидентът е станал около 23.40 на главен път София-Варна в района на село Голец. Автобус и джип „Мерцедес" се удрят челно и на място загива водачът на джипа. В резултат на тежкия инцидент са пострадали хора, пътуващи в автобуса. Причина за катастрофата е неправилна маневра от страна на шофьора на джипа.

21 септември 2014

Една жена загива, а петима са ранени при тежък пътен инцидент рано сутринта в един от най-опасните участъци в Прохода на Републиката (Хаинбоаз). На пътното платно в прохода се преобръща румънски автобус "Мерцедес", управляван от румънец. На място загива 27-годишна румънка, а други петима души са пострадали. Автобусът с 50 души пътници изпълнява курс от Турция до Румъния.

1 февруари 2013

41-годишен мъж загива, а други двама човека са ранени след катастрофа, която за кратко блокира движението по автомагистрала "Тракия". Блъскат се пътнически автобус, пътувал от Ахтопол за София, и микробус, превозващ цветя. Загиналият и единият ранен са пътували в буса, където е имало общо трима души. Другият пострадал е бил в автобуса. Пострадалите са прегледани в болница и са изписани. Вероятната причина за катастрофата е заспиване на шофьора на буса.

15 юни 2011

Девет души загиват при катастрофа на магистрала „Тракия" след разклона за Хисаря. Автобусът е обхванат от пожар и изгаря почти целия. В него пътуват 31 души. Най-младата жертва е на 14 години, а сред оцелелите е 5-годишно дете. Обвинение за катастрофата са шофьорът на автобуса, съсобственикът и управител фирмата „Ентуртранс" и ръководителят „Транспорт" към „Ентуртранс".

24 февруари 2011

На пътя Бургас-Айтос при облачно време и силен снеговалеж и заледен неопесъчен път заради движение с несъобразена скорост, автомобил „Рено" навлиза в лентата за насрещно движение, удря се в автобус и в още една кола. Двама от пътниците в „Рено"-то загиват на място, ранен е трети от пътуващите в колата.

4 януари 2011

На главен път Плевен - Русе, край село Гривица, при разминаване се удрят автобус с румънска регистрация, превозващ над 50 пътници, и „Форд Ескорт" с чешка регистрация. Возещите се в лекия автомобил са ранени. За да извадят телата им, се е налага пожарникари да срежат ламарините на смачканата кола. Возещият се до водача пътник загива на място.

23 юни 2010

На пътя Кюстендил-София, в района на село Цървеняно, шофьор на микробус губи контрол върху превозното средство и навлиза в лентата за насрещно движение, след което блъска пътнически автобус с македонска регистрация. При удара загива шофьорът на микробуса.

25 април 2010

Край Карнобат при движение с несъобразена скорост шофьор губи контрола върху на лек автомобил и се блъска в насрещно движещ се автобус. Пътуващият на предната седалка в автомобила мъж загива на място.

19 април 2010

Трима души загиват при тежка катастрофа между кола и автобус край монтанското село Громшин. Блъскат се челно "Опел Астра" и 15-местен автобус "Чавдар". Шофьорът на колата загива на място, а возещият се до него пътник издъхва на път за болницата. Третият пътник в "Опел"-а умира в интензивното отделение на болницата в Монтана малко след като бил откаран. В момента на катастрофата автобусът е бил празен.

11 юли 2009

Един мъж загива при катастрофа, след като пътнически бус, движещ се по маршрута Бургас-Плевен се преобръща край Габрово. Девет души са ранени без опасност за живота. Катастрофата е става на мокър и хлъзгав път. Автобусът се преобръща няколко пъти, вероятно при опит за изпреварване. На водача, който е сред ранените, е направена проба с дрегер за алкохол, която е отрицателна.

28 май 2009

16 души загинаха след като автобус се преобърна край връх Бакаджик. На Спасовден в Бакаджик се провежда традиционен тракийски събор. Най-вероятно катастрофата е предизвикана от техническа неизправност на превозното средство.

8 март 2009

Автобус се блъска в крайпътно дърво на 9-я км по пътя Пловдив - Пазарджик. Шофьорът умира на място. Няма други пострадали. Нанесени са сериозни щети на автобуса.

6 март 2009

Шестима души умират в катастрофа, край Стара Загора. Автобус с турска регистрация се обръща и падна върху автомобил. Загиват две румънки, пътували в автобуса и четирима младежи, които са били в лекия автомобил.

27 април 2008

Жена на 47 години загива при катастрофа на пътя до село Казачево, близо до Ловеч. Петима са ранените. Лек автомобил „Мерцедес" с габровска регистрация, управляван от 24-годишен мъж, поради несъобразена скорост на завой навлиза в лентата за насрещно движение и се удря челно в автобус. От удара на място загива майката на шофьора, а 5-годишният му син е ранен.

14 януари 2008

Мъж и жена загиват при челен сблъсък между лека кола и автобус на пътя от Силистра за Русе при разклона на село Искра. Загиналите са пътували в лекия автомобил.

16 септември 2007

22-годишна жена от Варна загива на място в тежка катастрофа между автобус и ТИР на магистрала "Хемус" близо до Шумен. Инцидентът става около 23.45 часа. Автобусът се ударя в спрелия в аварийната лента варненски камион. ТИР-ът спира, защото шофьорът чул странен шум. В момента, когато решава да слезе, за да види повредата, усеща удар отзад. Пострадали са и още двама души.

11 септември 2007

Трима души загиват при катастрофа на пътя Варна - Бургас край село Приселци. Катастрофират лек автомобил и автобус. Двама от пътниците в леката кола загиват на място, а трети умира на път към болницата.

14 юни 2007

Трима души загиват на автомагистрала "Тракия" при сблъсък между лек автомобил и пътнически автобус. Ударът става близо до Вакарел.

19 май 2007

Пътнически автобус катастрофира край Ябланица. Почива шофьорът на автобуса, а в болницата в Ботевград са откарани две жени и трима мъже. Автобусът се е движел по направление Силистра - София. Причина за инцидента е шофиране с несъобразена скорост на автобуса и хлъзгавата пътна настилка.

7 декември 2006

При тежка катастрофа между камион и автобус на моста близо до град Бяла загиват 18 души, а ранени са още 11. Катастрофата става около 17,15 часа на моста на Кольо Фичето. Автобус от градския транспорт, пътуващ от град Бяла към гара Бяла, е настигнат от камион, превозващ жито, при излизането му на Главен път Русе - София. При катастрофата и двата автомобила падат в река Янтра, като автобусът пада по таван.
Автобусът е пълен с пътници, тъй като това е единствената градска линия. Обвиняем по делото за катастрофата е шофьорът на камиона.

7 март 2006

Край Стара Загора при катастрофа между пикап и автобус загива 50-годишен мъж, а съпругата му е настанена в критично състояние в болница. Инцидентът става на околовръстния път, близо до с. Богомилово. В водачът на пикап "Рено" внезапно предприема маневра - обратен завой и е ударен от автобус "Сетра" с бургаска регистрация, в който пътуват ученици. Децата в автобуса не са пострадали.

31 януари 2006

Един човек загива, а 14 човека са ранени вследствие на тежка катастрофа край Плевен. Блъскат камион и военен автобус, превозващ работещите в авиобаза "Каменец". Втори камион не успява да спре и се врязва в двете превозни средства. На място загива шофьорът на камиона. Седем военнослужещи от "Каменец" са със счупени крайници, а един офицер е с черепно - мозъчна травма. Други шест бойци са с по-леки наранявания.