Съветниците в Димитровград единодушно приеха декларация против бежански център
Съветниците в Димитровград единодушно приеха декларация против бежански център / Дарик радио, Хасково
Съветниците в Димитровград единодушно приеха декларация против бежански център
91823
Съветниците в Димитровград единодушно приеха декларация против бежански център
  • Съветниците в Димитровград единодушно приеха декларация против бежански център

Най-голям дебат в димитровградската сесия днес предизвика предложената превантивно от групата „Да за Димитровград“ декларация против евентуално откриване на бежански център в общината. Въпреки изтъкваните в дискусията аргументи, че тази декларация е безсмислена и с лозунги проблеми не се решават, в крайна сметка тя бе приета единодушно, като я подкрепиха всички 32-а съветници в залата.

Кметът Иво Димов подчерта, че никога и по никакъв повод с него не е обсъждан вариант за настаняване на бежанци в Димитровград и откриване на център. Подкрепям декларацията, защото мисля, че всеки един трезвомислещ човек би направил така. Бих бил много щастлив, ако тази декларация има определен ефект, но тя е прах в очите на хората, каза Димов. И изтъкна, че като кмет той отдавна си е свършил работата- сградите на бившите казарми и строителен техникум, които биха могли да се използват за настаняване на бежанци, вече са общинска собственост.

Това е една нормална, принципна позиция на Общинския съвет. Ние не сме против бежанците, те са изстрадали хора, които бягат от война. Но да идват хора, които създават проблеми, това е нещо, което трябва да се предотврати и да не се случва в Димитровград, бе коментарът на вносителя Стефан Димитров от "Да за Димитровград".

 

В дебатите се включи и Коста Костов от ГЕРБ, който коментира, че проблемът е сериозен и касае цялата димитровградска общественост и българския народ. Той призова да не се спекулира с темата и допълни, че ще подкрепи декларацията, за да има спокойствие у гражданите. Това бе позицията и на съветническата група, заявена от председателя й Вълчо Митрушев.