Властите наблюдавали месеци наред заподозрения за атентата в Берлин тунизиец
Властите наблюдавали месеци наред заподозрения за атентата в Берлин тунизиец / Guliver/Getty Images

Заподозреният за атентата в Берлин в понеделник тунизиец е бил наблюдаван тайно от властите в германската столица в продължение на няколко месеца тази година, предаде АП, като се позова на градската прокуратура.

Властите дават 100 000 евро за информация за заподозрения за атаката в Берлин

Заподозреният за атентата в Берлин тунизиец и преди попадал в подозрение

Тя е започнала разследване срещу Анис Амри на 14 март след сигнал, подаден от федералните агенции за сигурност. В него се предупреждавало, че Амри е смятан за потенциална заплаха от властите в западната германска провинция Северен Рейн - Вестфалия, откъдето отишъл в Берлин.

Допускало се, че мъжът, който според АП навършва утре 24 години, може да планира обир с взлом, за да финансира купуването на автоматични оръжия за нападение.

Анис Амри бил четири години в затвор в Италия за подпалване на училище

Наблюдението показало, че Амри е замесен в наркотрафик в берлински парк и участвал в бой в бар. То обаче така и не установило, че той наистина планира обир с цел купуване на оръжия. В резултат властите в Берлин спрели да наблюдават Амри през септември.

Снощи специалните сили на германската полиция обискираха два апартамента в берлинския квартал "Кройцберг", но не откриха тунизиеца, заподозрян, че е замесен в нападението с камион срещу коледния базар, съобщи в. "Велт", като се позова на разследващите, предаде Ройтерс.

Разследващите са предполагали, посочва изданието, че Анис Амри може да е в някое от двете жилища. Полицейските сили се е наложило да обезвредят мъж в единия от апартаментите, допълва изданието.

Източник: БТА