Предлагат създаването на закон за горивата
Предлагат създаването на закон за горивата / БГНЕС, архив

Временната парламентарна комисия, която проверява съмненията за картел на пазара на горивата, ще предложи на Народното събрание да се изготви закон за горивата. Това каза председателят й Валентин Николов след края на заседанието на комисията.

Той посочи, че всички, изслушани от комисията, са препоръчали да се изготви такъв закон. Комисията ще е готова с доклада си до 15 януари, добави Николов. Той уточни, че законът предвижда горивата да получат особен статут на наблюдение - като рискови стоки.

Комисията днес изслуша ръководствата на ДАНС и ГДБОП и Николов посочи, че е била обсъждана информация, според която Веселин Марешки е проверяван от специалните служби, но по думите му все още не се е стигнало да заключение, че бизнесменът е извършил престъпление. Николов заяви, че сред проверяваните сигнали срещу Марешки има и за данъчни престъпления.

Директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов отказа да коментира сигналите срещу Марешки и посочи, че се работи по най-различни сигнали, които засягат и други хора. Той добави, че в момента, в който ГДБОП е готова с някаква конкретика, ще представи доклад в прокуратурата.

Източник: БТА