Подобряват градската среда с над 7 милиона лева
Подобряват градската среда с над 7 милиона лева / dariknews.bg

7 млн. 178 хиляди лева безвъзмездна финансова помощ получава община Шумен за благоустрояване и рехабилитация на инфраструктурата - един от приоритетите в Инвестиционната програма на община Шумен по ОП "Региони в растеж" 2014 - 2020 г. Това съобщи пред журналисти кметът на община Шумен Любомир Христов.

„Получихме решението в началото на тази седмица. Имаме готовност и за нас е важно да започнем реализацията на проектите, свързани с подобряване на условията на живот за шуменци и с благоустрояването на града", каза той

Средствата се предоставят след одобрение на проектите от страна на оценителната комисия, на Междинното звено в общината и с решение на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, подписано от зам.-министър Деница Николова. Тя е и ръководител на Управляващия орган на ОП "Региони в растеж".

Дейностите по обектите, включени в проектното предложение "Благоустрояване и рехабилитация на части от техническата структура на гр. Шумен", предвиждат извършването на основен ремонт на тротоари, алеи, прилежащо озеленяване и улично осветление както в централната градска част, така и в кварталите.

Зам.-кметът по строителство и екология Боян Тодоров обясни, че предстои благоустрояване, изграждане и рехабилитация на пешеходни алеи, тротоари и улично осветление на 11 улици в квартал "Тракия", рехабилитация на улица "Тича", благоустрояване на района около кръстовището на бул. Симеон Велики" и улица "Станционна" и на улица "Съединение" от Пенсионерски клуб №7 до Съдебната палата.

В момента се подготвят тръжните процедури, предстои да бъде обявена и обществената поръчка за извършване на строително-монтажните дейности по проектите.
Ще припомним, че общият размер на средствата, които общината очаква да получи за реализация на Инвестиционната си програма, е малко повече от 26 милиона лева. Другата част от средствата са предвидени за изграждане на обекти в областта на образователната, социалната и културната инфраструктура.