Калоян Ханджийски: Увеличението на налозите в Благоевград ще породи недоволство сред хората
Калоян Ханджийски: Увеличението на налозите в Благоевград ще породи недоволство сред хората / Снимка: Калоян Ханджийски
Калоян Ханджийски за увеличението на местните налози в Благоевград
91797
Калоян Ханджийски за увеличението на местните налози в Благоевград
  • Калоян Ханджийски за увеличението на местните налози в Благоевград

Планираното увеличение на местните данъци и такси в Благоевград е фрапиращо и промените ще породят обществено недоволство. Това заяви общинският съветник от ДСБ в областния център Калоян Ханджийски.

Той откри в предложението на кметската администрация липса на справедливост и даде пример с готвените актуализации на данъка за автомобилите.

Според проекта на общината, увеличението ще засегне само колите с най-ниска кубатура и мощност. До момента средният годишен данък за тях беше около 13 лева, а след промените собствениците ще плащат с около 10 лева повече.

"Да, но в тази категория попадат над 80% от превозните средства в Благоевград. Всички знаем, че масово в нашия град се карат коли с по-нисък клас и с малка кубатура. Смешното е, че това се прокламира като възстановяване на справедливостта и щеше да е така, ако по някакъв начин част от събраните сега пари, се връщаха на онези собственици на автомобили, от които се взима най-много. Но всъщност общината прави друго - увеличава с над 50% данъка на ниския клас коли, каквито има болшинството население в областния център. А за собствениците на висок клас автомобили нищо не се намалява, напротив, там ставката си остава същата", коментира Ханджийски, убеден, че става въпрос за фрапиращо увеличение на местните данъци и такси.

Според него, ако е необходимо увеличение на налозите, то това трябва да става плавно и постепенно.

"Вярно е, че има собственици на автомобили - стари, замърсяващи околната среда, които плащат 15 лева годишен данък, но защо увеличението за тях трябва да е с 50%, а в същото време за скъпите и нови коли налогът не се намалява. Ето това е липса на справедливост", смята Ханджийски.

Съветникът прогнозира недоволство сред жителите на Благоевград, които в момента все още не осъзнават готвените промени на ставките.

"Хората ще разберат какво се е случило, когато започнат да получават сметките за плащане. Пак казвам - може да има увеличение на налозите, но с малко и плавно и само при основателни аргументи", допълни Каляон Ханджийски.