Нов модел за политическото пространство и ново Областно ръководство представи ДСБ – Велико Търново
Нов модел за политическото пространство и ново Областно ръководство представи ДСБ – Велико Търново / DarikNews.bg

Нов модел на структуриране на политическото пространство и ново областно ръководство представиха днес от ДСБ – Велико Търново.

Моделът, който ДСБ иска да наложи ще бъде коалиция не на партии, а на хора, които имат общи каузи. Според Областното ръководство на партията,  в бъдеще ще се търсят хора, не лидери. “Убеден съм, че на предстоящите парламентарни избори, ДСБ във В. Търново ще се бори минимум за 1 мандат”,  заяви областният председател  Йордан Байчев.  В областта в  ДСБ членуват около 150 души като от общините структура няма само  в Полски Тръмбеш.

Новото ръководство на областно ниво бе представено днес. Зам.- областни председатели вече са журналистът Елена Чамуркова от Велико Търново и дългогодишният член на ДСБ Петя Тихинова от Горна Оряховица.  Чамуркова ще отговаря за работата с медиите и неправителствените организации, а Тихинова ще се занимава с организационни въпроси и изборните щабове. Двете  са избрани с двегодишен мандат.

Областният лидер на партията подчерта,  че ДСБ не е част от Реформаторския блок. “Той е мъртъв за добро или лошо. Беше създаден и от нас, но бе опорочен и това доведе до неговия тъжен край”, каза Байчев. “В момента блокът е мъртъв и колкото и да се опитват да създадат негова втора версия, това са конвулсии”, категоричен е Областният лидер на ДСБ.

Елена Чамуркова разясни  работата на Дамския клуб към ДСБ и обясни, че повечето от жените там не са партийни членове. Те обаче са убедени десни хора. Клубът има няколко акции. “За  Деня на народните будители направихме иновативен урок по история за десетокласници от СУ “Емилиян Станев” във Велико Търново, а в момента  активно участваме  в благотворителната кампания на търновския клон на Фондация “Искам бебе”, съобщи Чамуркова и благодари на всички, които помагат в благородните каузи.

“В Горна  Оряховица е създаден  Клуб на републиканеца с главната цел  да събере свободни, неангажирани политически хора, на които им е писнало от държанието на държавата към нас. Това са хора, които се занимават с малък или среден бизнес и които всекидневно са рекетирани от законите и от начина на управление в общините и в областите. Всеки ден човек, който се опитва да се развива в България, среща милиони административни трудности. Клубът има за цел да събере тези хора, за да се чуят техните идеи. Това не е политически клуб, а клуб, който да казва на политиците какво липсва в живота на гражданите”, обясни другият зам. областен лидер  Петя Тихинова.

Във В. Търново от ДСБ подготвят инициатива, която също ще прерасне в клуб и  ще цели обединяване на местния туристически бизнес, тъй като той е водещ в града

ДСБ работи и  по основни  теми  в национален план -  образование, социално предприемачество, насочено към жените, приемна грижа и борба срещу т. нар. мек хазарт, обясниха още от местното ръководство. Лотарийните билети възпитават поколение, което вярва, че успех се постига не чрез образование и труд, а чрез  късмет. Затова вече се подготвят  промени в законодателството, които предвиждат  ограничения  в праймтайма  по големите телевизии да не се показват такива реклами”, обясни  Елена Чамуркова.

ДСБ продължава пътя си  чрез обединяване  около договора  за Нова българска Република. Сред основните точки в него са справедливост и  всеки гражданин да може да се развива според възможностите си, а не според партийната си принадлежност. Сред принципите са и парите на хората по места да остават за тях, а не да бъдат ограбвани от централната власт в София.  “Първото нещо, което ще направим, е да създадем независима антикорупционна прокуратура, която да прочисти системата”, заяви областният лидер на ДСБ.

От областното ръководство на партията   съобщиха, че  е завършил първият курс от Политическата академия “Атанас Буров”, която е в Горна Оряховица. Основната идея на Академията е, че каквото се научи в нея, без устойчив морал не е свършено. Завършили са първите пет семинара, последният от които е бил в Дряново. Около 30 души са участвали, а са завършили 19 души от цялата страна. В началото на следващата година предстои втори  курс на Академията, в който ще бъдат включени нови хора.

Областното ръководство на ДСБ е категорично, че иска да обедини хората и заедно да влязат във властта и да осъществят идеите си. “Има търсене на идеи каквито ние предлагаме. Няма нищо по – силно от идея, за която моментът е дошъл. Затова всеки десен и честен човек трябва да има своето представителство”, категорични са от ДСБ – Велико Търново.