Велико Търново даде начало на дискусия за законопроекта за старите столици
Велико Търново даде начало на дискусия за законопроекта за старите столици / снимка: Пресцентър - Община В. Търново

Велико Търново даде началото на широка дискусия за законопроекта за старите столици, който бе внесен от група народни представители в деловодството на Народното събрание. Идеята за нормативния акт се роди в старопрестолния град през 2012 г., когато кметът Даниел Панов се срещна с кметовете на Плиска и Велики Преслав. Тогава бе подета инициативата за законопроектa за старите български столици.

Заместник-кметът на Велико Търново Ганчо Карабаджаков и експертът по културно-историческо наследство арх. Донка Колева участваха в днешната работна среща за обсъждане на текстовете на новия нормативен акт. Дискусията бе организирана от заместник-председателя на Народното събрание Иван Иванов и депутата Вили Лилков. Своите мнения изказаха  архитекти, историци и археолози от старопрестолния град.

Ганчо Карабаджаков и арх. Колева благодариха на вносителите на законопроекта, че са доразвили инициативата, тръгнала от старопрестолния град през 2012 г. "Има една характерна особеност, която отличава Велико Търново от останалите стари български столици, а именно, че архитектурният резерват е част от градската среда. И музейните обекти от Средновековието, и цялата стара част, представяща Възраждането, са изпълнени с живот. Тези характер и роля на Велико Търново следва да бъдат подчертани чрез новия законопроект”, коментира Ганчо Карабаджаков.

Арх. Донка Колева  постави акцент върху необходимостта груповият резерват "Старо Търново” да попадне под особен статут и закрила също както архитектурно-музейните резервати и обекти.