700 лева заплата и ваучери за храна искат в „Чистота“ и „Градини и паркове“
700 лева заплата и ваучери за храна искат в „Чистота“ и „Градини и паркове“ / dariknews.bg/архив

Предложение за увеличаване на 700 лева на брутното месечно възнаграждение на работниците в чистотата и озеленяването на Пловдив ще бъде разгледано на предстоящата сесия на ОбС в четвъртък, тази седмица. Искането се внася от учредената на 10 октомври, тази година, местна гражданска инициатива „Справедливи възнаграждения през 2017-та за работещите в ОП „Чистота“ и „ОП „Градини и паркове“ на Община Пловдив“ с председател екоактивистът Васил Къдринов.

Освен това, в предложението се настоява и за месечни ваучери за храна на стойност 60 лева. Според подисалите се под документа, сегашните 370 лева, които получават като заплата, не съответстват на изискванията за достойно заплащане на Европейската социална харта. Те подчертават още, че работят на открито, при тежки атмосферни условия и в непрекъснато вдишване на прах и изгорели газове от автомобилите в града.

Предложението е подписано от 60 човека. При проверка, направена от градската администрация обаче, е установено, че 4-ма от тях са със сгрешени ЕГН-та, а 1 – с грешни имена.

Като членове на местната инициативата в прокотола са записани Фаик Асан и Сандо Бошнаков.