От 2017 г. Медицинският колеж в Пазарджик ще обучава студенти
От 2017 г. Медицинският колеж в Пазарджик ще обучава студенти / Rectors.bg

От есента на следващата година пазарджишкият филиал към Медицинския университет в Пловдив ще е готов да отвори врати за студенти, съобщи областният управител Гинче Караминова. Засега в града ще се организира изнесено обучение, като целта е учебното заведение скоро да бъде със статут на филиал към висшето училище. Има готовност да бъде организирано обучение по професионално направление “Здравни грижи” по специалностите “Медицинска сестра” и “Акушерка” (бакалавър) общо 40 студенти и специалност “Рехабилитатор” (професионален бакалавър) – 20 студенти.

Ще се ползват сградите на бившия Педагогически колеж, който бе закрит преди 4 години. Те са в сравнително добро състояние и позволяват да се организира учебен процес. Но се нуждаят от ремонт, каза още Караминова.

Медицинския университет Пловдив има предвидени средства, които обаче са недостатъчни. На 13 декември е проведена работна среща с управители на болници в областта. На срещата са обсъдени възможностите за осигуряване на финансова подкрепа от здравните заведения за предстоящия ремонт на съществуващата база. В началото на 2017 г. ще бъде проведена нова среща с участието и на ръководството на Медицински университет Пловдив.