Цветанов: Ако има правителство в този парламент, ще е съвсем скоро
Цветанов: Ако има правителство в този парламент, ще е съвсем скоро / БГНЕС

Ако има правителство в рамките на този парламент, ще е съвсем скоро. Утре (бел.ред. 20 декември, вторник), вероятно, ще бъде денят, когато ще можем да кажем действително дали има пресечни точки, около които да се обединим, или ще прекратим преговорите.

Това обяви в Народното събрание председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов след разговори в стаята на групата с председателя на ПГ на Патриотичния фронт Валери Симеонов.

И двамата обаче отказаха да коментират дали има напредък по искането на Патриотите за повишаване на минималните пенсии - условие, на което те твърдо държат срещу подкрепа за кабинет в това НС с мандата на Реформаторския блок.

ГЕРБ може да участва с министри в евентуален нов кабинет?

По думите на Цветанов в момента преговорите били около изглаждане на различията в секторните политики, а персоналният състав на евентуален кабинет изобщо не е обсъждан. В този аспект той уточни, че не е говорено дали и кои евентуално министри може да даде ГЕРБ в правителството с мандата на Блока, както и дали има име на премиер, номиниран от Реформаторите, с което най-голямата дясна политическа сила не би се съгласила по никакъв начин.

"Нека персоналният състав да е на заден план, в момента изчистваме различията, които имаме в секторните политики. Ще има мнозинство, кой ви е казал, че няма да има, текат разговори", подчерта зам.-председателят на ГЕРБ. Той обаче не посочи дали във въпросното мнозинство влиза и "Атака", въпреки настоятелните въпроси на журналистите.

Решаваща седмица за властта, ще бъде ли съставен кабинет?

От думите на Цветанов стана ясно обаче, че в ГЕРБ също не са единни за това дали да има ново правителство в това Народно събрание, но все пак националните интереси били по-важни.

"В момента имаме парламентарно мнозинство, желание от РБ в диалог да видим дали можем да формираме кабинет, подкрепен допълнително и от други парламентарни сили като ПФ, както и от други народни представители", допълни зам.-председателят на ГЕРБ.

Преди това съпредседателят на ПГ на РБ Найден Зеленогорски изрази мнение, че е по-добре форматът да остане досегашният - ГЕРБ - РБ, подкрепени от Патриотите. "Има политики, които трябва да се правят, ние трябва да видим дали са възможни, дали се припокриват с това, което сме правили досега", коментира Цветанов. И добави, че ГЕРБ ясно е изразил позицията си за мажоритарния вот, а пленарната зала ще реши съдбата на референдума.