ГЕРБ може да участва с министри в евентуален нов кабинет?
ГЕРБ може да участва с министри в евентуален нов кабинет? / БГНЕС
Темата следи Александра Гинева
91756
Темата следи Александра Гинева
  • Темата следи Александра Гинева

Има възможност ГЕРБ да се включи с имена в кабинет, но министър-председателят ще бъде излъчен от Реформаторския блок с консенсус с всички парламентарни групи, които формират мнозинството. Това коментира пред журналисти в парламента председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов след първата официална среща с РБ и Патриотичния фронт.

"Имаме ясно изразено парламентарно мнозинство за правителство, търсим пресечните точки да се обединим и това е, по което ще работим в предстоящите часове", поясни още той.

Цветанов: Ако има правителство в рамките на този парламент, ще е съвсем скоро

Цветанов посочи, че на срещата са били дискутирани част от секторните политики. "Утре смятам, че ще има повече яснота от възможността да съставим правителство", каза той.

Съпредседателят на РБ Найден Зеленогорски каза, че настоящата формула на правителството - ГЕРБ, с Патриотите и Реформаторите - трябва да остане.

ГЕРБ и Реформаторският блок преговарят за съставяне на ново правителство

"Работим върху програмата. Не може да говорим за правителство и състав преди да сме уточнили, че се базираме на тази програма. Тогава ще дойде моментът да говорим за премиер и за конкретни министри", подчерта Зеленогорски.

Той коментира, че според Реформаторите мажоритарният вот по начина, по който е минал на референдума, би нанесъл огромни поражения върху българската демокрация и няма да подкрепят подобно предложение, но са готови за дискусия по темата.

Решаваща седмица за властта, ще бъде ли съставен кабинет?

Цветан Цветанов потвърди, че такава ще има. Това по никакъв начин не ни отдалечава от възможността да направим правителство, заяви той. По думите му в момента има много ясно изразено парламентарно мнозинство и се търсят пресечните точки, около които да се обединят.

Източник: БГНЕС, БТА