Майстори от 8 държави ваят ледени фигури в Русе
Майстори от 8 държави ваят ледени фигури в Русе / DarikNews, архив

Леденият фестивал в Русе ще бъде открит на 21 декември. Русенци и гостите на града ще могат да видят уникални фигури от лед, направени от световноизвестните скулптори.
Темата на тазгодишното издание на фестивала е „Ледена приказка“ с мотиви от „Замръзналото кралство“, а организаторите планират той да бъде достъпен за зрителите до 15 февруари.

Още днес скулпторите започваха работа по творенията си, като някои споделиха, че за първи път ще обработват лед.
Ледената експозиция на закрито (на Площад „Свобода“ до хотел „Дунав Плаза“) ще се разполага на площ 144 кв.м и 20 тона кристален лед. Принцеса Ана, красив дворец, ДНК-верига от лед, леден бар с напитки и трон, на който всеки може да се снима са само част от изненадите на „Русе айс фест 2016“.
По традиция Русе е градът на първите неща и сега с ледения фестивал на закрито, който се случва за първи път не само в България, а и на Балканите, градът добавя още една премиера към стотиците, с които е известен, заяви кметът Пламен Стоилов.

Тази година майсторите на ледените фигури са Дейвид Ангерон от Белгия, Фергюс Мълвани от Ирландия, Найл Магий от Холандия, Ференц Моностори от Унгария, Натали Чистякова от Франция, русенецът Даниел Кънчев, Руслан Коровков от Русия и Ирина Тафлевская от Украйна.