Деца от Езиковата в Плевен влязоха в ролята на писатели
Деца от Езиковата в Плевен влязоха в ролята на писатели / ezikova.gimnazia

Варненският белетрист Мариан Желев гостува на третокласници от Профилирана гимназия с преподаване на чужди езици в Плевен. Срещата бе част от дейностите за мотивиране на учениците за активно участие в образователния процес и за насърчаване на четенето. На нея присъстваха и преподаватели от училището и родители.

Децата задаваха свободно своите въпроси - за вдъхновението на писателя, колко книги е издал, от колко години пише, кое е по-важно - заглавието или текстът, откъде черпи идеите си ... Авторът искрено сподели, че е прописал в казармата, че е много важно както заглавието, така и съдържанието и че твори вече двадесет и пет години и има издадени шест книги.

Мариан Желев на свой ред попита учениците кое според тях е най-важното качество за един писател. Те влязоха в ролята на творци и заваляха разнообразни и интересни отговори, но всичко се въртеше около фантазията. В рамките на десет минути по зададени ключови думи младите творци сътвориха текст, свързан с коледните и новогодишните празници. Представиха кратките си разкази и илюстрации. Идеята на срещата бе продължи един час, но никой не усети кога изминаха два часа. За финал авторът раздаде автографи на свои книги.