Лидерът на ПЕС Сергей Станишев посочи, че през миналата година е имало много поврати както в България, така и в света. За него "поврати" е думата на изминалата година.

„Имаше много поврати и в обществения, и в политическия живот, и в България, и по света и то такива, които никой не предвиждаше - Брекзит, Тръмп, президентските избори в България. Това, което се получи с кандидатурата ни за ООН беше голям поврат. Имаше всички шансове Ирина Бокова. Изведнъж се появи Кристалина Георгиева. Много поврати в страната, и в Европа, и в света, защото светът стана много несигурен. Това усещане за нестабилност, несигурност, липса на бъдеще, поражда крайните политически решения", коментира Сергей Станишев.

По думите му тази социална несигурност, която изпитват европейците, подкопава доверието в европейския проект: „Винаги, в продължение на десетилетия, европейската идея генерираше по-добър живот за хората. Всяко следващо поколение имаше повече възможности за хората - за реализация, не само материална, като начин на живот. Сега усещането е точно обратното".