Русия предлага обмен на студенти
Русия предлага обмен на студенти / Областна администрация Видин и Общинска администрация Видин

Областният управител на Видин Момчил Станков се срещна с извънредния и пълномощен посланик на Руската Федерация в България Н. Пр. Анатолий Макаров, който е на двудневно посещение в региона.

На срещата присъстваха Кирил Рънза - съветник, Константин Емелин - аташе и Анастасия Кабанова - пресаташе в посолството на Руската федерация у нас. От българска страна в разговора участваха народният представител Михаил Миков, видинският общински съветник Димитър Велков и Светлана Шаренкова - председател на „Форум България - Русия".

Русия предлага обмен на студенти
netinfo

„Поддръжник съм на развитието на регионалното сътрудничеството. Смятам, че тук можем да създадем основа за добро взаимодействие", каза посланик Макаров. От своя страна областният управител увери руския дипломат в подкрепата си за укрепването на икономическите и културните връзки между област Видин и региони от Руската федерация. „Нашата област се нуждае от инвестиции и работни места", каза Станков, като акцентира върху необходимостта от квалифицирани специалисти. „От тази година във Видин учат 119 студенти на Русенския университет. В напреднала фаза е процедурата по акредитация на първия филиал за висше образование в нашия град" съобщи областният управител.

В тази връзка Н. Пр. Анатолий Макаров предложи съдействие от страна на руското посолство по програми за образование и обмен на студенти. В хода на разговора бяха договорени инициативи за провеждане на съвместни образователни и културни събития с участието на ученици и младежи от руското посолство и от Видинска област.
Посланик Макаров благодари за гостоприемството и сподели, че се радва да бъде във Видин, където се чувства сред приятели. В знак на взаимно уважение посланикът на Руската федерация и областният управител на Видин си размениха подаръци.

Русия предлага обмен на студенти
netinfo

Негово превъзходителство се срещна и с кмета на Видин Огнян Ценков. Тема на разговора по време на срещата бяха традиционните приятелски взаимоотношения между България и Русия и развиване на сътрудничеството в различни сфери. Анатолий Макаров сподели, че е посетил Военното гробище във Видин, където са погребани загинали във Втората световна война съветски войници и офицери и благодари за това, че то се поддържа от общината в много добро състояние. Огнян Ценков каза, че за 9 май Община Видин е осигурила безплатен транспорт и всичко необходимо за близките, дошли от Украйна и други райони на бившия Съветски съюз, за да почетат паметта на загиналите на видинска земя.

Негово Превъзходителство коментира възможностите, на базата на споразумение между двете страни, да се презентират висши учебни заведения от Русия, в които да се обучават български студенти, както и да се предоставят безплатно учебни пособия на руски език. Той предложи също да се обмисли идеята за побратимяване на Видин със сроден руски град. Бяха обсъдени инициативите, които се предприемат във връзка с отбелязването на 140 години от Освобождението на България от османско робство. Огнян Ценков показа готовността за съдействие по поставените въпроси и изрази задоволството си от вниманието на руския дипломат към нашия регион.

Русия предлага обмен на студенти
netinfo