50 творби показва за 50-годишния си юбилей Художествена галерия Ст. Доспевски”
50 творби показва за 50-годишния си юбилей Художествена галерия Ст. Доспевски” / снимка: Тина Соколова
50 творби показва за 50-годишния си юбилей Художествена галерия "Ст. Доспевски”
91717
50 творби показва за 50-годишния си юбилей Художествена галерия "Ст. Доспевски”
  • 50 творби показва за 50-годишния си юбилей Художествена галерия "Ст. Доспевски”

Експозиция от 50 творби показва днес Художествената галерия „Станислав Доспевски” в Пазарджик. Поводът е 50-годишния юбилей на културната институция. Откриването е от 16 часа.

За изложбата са подбрани малко, но знакови картини, всяка от които е свързана с половинвековната история – представени са автори, които са печелили национални награди или са формирали нова колекция. Включени са експонати от всички фондове и отдели. Тя е много богата и много различна от всичко показвано досега. Към всяка творба има текст за автора, за произведението, за събитието и връзката му с 50-годишното минало на културната институция.

Творбите ще бъдат придружавани от малки пана - едновременно етикет, обозначаващ името на художника и творбата и текст, разказващ история. Използваната информация е от научния архив на галерията и личните досиета на художниците, застъпени в основния фонд и двете колекции на дарителите Стоян Василев и Георги Герасимов. 8 информационни табла със снимки представят филиалите на галерията и разказват за Стефан Кънчев - създателят на запазения знак на галерията, както и табла отразяващи дейността на галерията като културен център в Пазарджик.

Посетителите ще видят още снимки, видео, които ще припомнят ентусиазма и родолюбието на дарителите, положили основите на днешния внушителен фонд на галерията, който днес пази над 12 000 единици. Сред тях са авторските колекции на Георги Герасимов – над 6000 платна, и на Стоян Василев – над 3000 произведения.

Месецът също не е избран случайно – през декември е роден патронът Станислав Доспевски. Историята е дълга и започва още от началото на миналия век с първите дарители – Георги Машев, Елисавета Консулова и други, които сформират сбирка. Галерията е създадена през 1963 г. като отдел на Общия народен музей в Пазарджик. През 1966 г. се обединява с къща-музей „Станислав Доспевски”. Основател и първи директор на галерията е художникът Цветан Радулов. Днес галерията е ръководена от талантливия и изявен творец Леон Бабачев.

Галерията има два филиала: къща- музей „Станислав Доспевски” и къща-музей „Георги Герасимов”. Къща-музей “Станислав Доспевски” е паметник на културата и един от 100-те национални туристически обекта в България. Тя е построена през 1864 г. по проект на художника Станислав Доспевски от брациговски майстори, и е характерна за периода на Възраждането. Къща-музей “Георги Герасимов” е построена през 1905 г., обявена е за индивидуален паметник на културата през 1985 г. Притежава статут на музеен обект – филиал на Художествена галерия “Станислав Доспевски” от 1993 г. Завещана е на град Пазарджик от нейния собственик – художника Георги Герасимов, заедно с цялото му художествено наследство от творби, покъщнина, лични вещи, между които с музейна и етнографска стойност, личен и фамилен архив, ценна библиотека от 1974 тома, пособия за рисуване и други.

От 2012 г. ХГ „Станислав Доспевски” активно участва в програмата на фестивал на изкуствата „Арт идея – арт алея” град Пазарджик. По същото време стартира и т.н Wacom day – конкурс за рисунка с графичен таблет, който се превърна в традиция. Галерията е домакин на Drawing day - друга – международна и национална инициатива, която се провежда всяка година в първата събота от месец юни на всяка календарна година в партньорството с РБ „Никола Фурнаджиев”.

Екипът на ХГ „Станислав Доспевски” участва с ръчно изработени сувенири и произведения в благотворителни акции.

В обектите на галерията се провеждат концерти, изяви на хорови изпълнители, открити практики на учители и ученици, образователни лектории, демонстрации на изобразителни техники за възрастни и деца, ателиета за деца и възрастни, национални изложби, конкурси за детско творчество, представяне на книги, връчване на престижни литературни награди, детски пленери, рисуване в залите – арт клубове от града и страната.

Чуйте какво разказва по този повод директорът на галерията Леон Бабачев.