Отчитат дефицит на донори на яйцеклетки за ин витро процедури
Отчитат дефицит на донори на яйцеклетки за ин витро процедури / Thinkstock/Getty Images

Дефицит на донори на яйцеклетки за ин витро процедури, отчитат от Столичната програма за подпомагане на семейства с репродуктивни проблеми. По време на срещата на кмета на София Йорданка Фандъкова с родителите на първото родено дете по програмата, стана ясно, че 70 хил. лева, отделени за тази година не са усвоени на 100% и общината ще продължи със същия бюджет и догодина. При положителен резултат от „Московска 33" изплащат предвидените средства директно на медицинския център, извършил процедурата.

Вече втора година общината подпомага семейства с репродуктивни проблеми. Въпреки това резултатите не са блестящи, тъй като няма достатъчно донори на яйцеклетки, а до момента едва 40 двойки са били одобрени. Кметът на София Йорданка Фандъкова посочи, че при нужда парите по програмата ще се увеличат, но засега това не се налага.

"Започнахме със 70 хил. лева и трябва да кажа, че за съжаление този бюджет все още не разходван. Така че продължаваме с бюджета, който остава. В момента, в който се изчерпи, имаме готовност отново да увеличим", каза Фандъкова.

За да може една жена да бъде донор на яйцеклетка, е необходимо да е между 18 - 35 години и да има поне едно дете, обясни д-р Йосиф Димитров, който е проследил първата бременност по програмата:

"Аз винаги съм казвал, че тук, в България, това не е разрешено, но ако може да се получи така, че жените, които принципно минават процедури, те биха могли да станат донори, има държави, в които това е така и би улеснило нещата".

Емануела Фролошка е майка на малкия Самуил, който е първото родено бебе по програмата за подпомагане. Тя се надява повече жени да станат донори, за да може да има и повече щастливи майки като нея:

"Светът принадлежи на смелите и на хората, които преследват мечтите си. Държа да отбележа, че ние имаме още едно детенце, но никога не сме си представяли, че той ще израсне самичък".