Пловдивски кавалджия влезе в световна класация за етномузика
Пловдивски кавалджия влезе в световна класация за етномузика / снимка: Петър Тодоров
Пловдивски кавлджия влезе в световна класация за етномузика
91712
Пловдивски кавлджия влезе в световна класация за етномузика
  • Пловдивски кавлджия влезе в световна класация за етномузика

Кавалджията Владимир Величков влезе в топ 40 на престижната класация на световните музикални чартове на Ethnocloud. Към 16.30 часа той е на 31-ва позиция с танцовия шоу-спектакъл „Албена“.

Музикантът, който свири, композира и преподава в Пловдив, каза в ефира на Дарик радио, че е изненадан от факта, че е попаднал в канадската класация. По думите му той дори не е знаел за нея, но появата на български изпълнител там сама по себе е прецедент.

Величков е възпитаник на Националното музикално училище „Панайот Пипков“ и АМТИИ – Пловдив.

През 2009 г. участва във фестивала "Пловдивски джаз вечери" в проекта на Веселин Койчев, съвместно с Антони Дончев – пиано, Стоян Янкулов-Стунджи – ударни, и Александър Леков – бас. Свирил е със световни имена като Стенли Джордан, Мат Купър, Прайм Джошуа, Раул Сентупла, Иво Папазов, Петър Ралчев, Теодосий Спасов. Носител е на множество награди от различни музикални конкурси.

Едни от най-популярните му авторски песни са „Самодивски сън“, “Feeling”, „Джаста-праста“, „Носталгия по бъдещето“ и др.

В момента Величков записва в студио музиката за предстоящия си албум. Записите на 90% са приключени, а кавалджията очаква дискът да види бял свят до Нова година.

Чуйте цялото интервю в прикаченото аудио.