Туристическа алея ще свързва кв. Асенов” с Ксилифор и селата Арбанаси и Шереметя
Туристическа алея ще свързва кв. Асенов” с Ксилифор и селата Арбанаси и Шереметя / DarikNews.bg, архив

Нова туристическа алея  ще свърже великотърновския квартал "Асенов” със селата Арбанаси и  Шереметя. Проектът предвижда  алеята да бъде от  кв. "Асенов”  през Дълбок дол и парк Ксилифор  до с. Арбанаси и с.Шереметя. Районът е  с поддържано екологично равновесие, както  и център за провеждане на туризъм, спорт, обучения и празници.

Проектът е разработен от Факултета по изобразително изкуство на ВТУ "Св.св. Кирил и Методий” и Туристическо дружество "Трапезица – 1902”. Той предвижда да бъдат изградени "Приказно горско царство“ с детски кътове   "Речните феи” и "Горските феи”, детски спортен кът, седем образователни табла с туристическа карта за обектите, кът на изкуствата с възможности за творчество, кът за активен отдих със спортни паркови уреди, въжена градина, въздушна разходка, осем туристически заслона с барбекю, един паркинг и две бариери в началото и в края на алеята.

По този път в момента съществуват заслон "Дълбок дол“ с кътове за отдих, скулптурна галерия на открито и детски площадки.

Парк  Ксилифор се превърна в любимо място за отдих сред природата и място  за изява на младите творци. Това стана благодарение на активната  работа на Туристическо дружество "Трапезица-1902” и  младите  скулптори от Великотърновския университет . Паркът вече е скулптурна галерия на открито, събрала креативни пластични решения с  декоративно – приложен характер. Това е, може би, най голямата скулптурна младежка галерия на открито в страната, която продължава да обогатява, развива и съхранява своята колекция.

Младежките творчески изяви в парк "Ксилифор”  са с финансовата и моралната подкрепа на Община Велико Търново по програма "Изкуство и култура – Велико Търново” за подкрепа на проекти в областта на изкуството и културата.

Проектът ще бъде реализиран на три етапа за 3 години. Работата по проектирането и техническото осигуряване ще бъде непрекъсната, а монтирането на елементите ще става през пролетно - летния сезон.