Манолова: Опозиция и управляващи са внесли предложения, писани от един арбитражен съд
Манолова: Опозиция и управляващи са внесли предложения, писани от един арбитражен съд / DarikNews.bg, архив
Манолова: Опозиция и управляващи са внесли предложения, писани от един арбитражен съд
91698
Манолова: Опозиция и управляващи са внесли предложения, писани от един арбитражен съд
  • Манолова: Опозиция и управляващи са внесли предложения, писани от един арбитражен съд

Опозиция и управляващи са внесли предложения, писани от един арбитражен съд. Обвинението дойде от обмудсмана Мая Манолова, а повод станаха промените в Гражданския процесуален кодекс. Общественият защитник предлага изваждането на потребителските спорове от обхвата на арбитражните съдилища.

Мая Манолова: Силните на деня злоупотребяват!

Често хората биват осъдени без възможност да обжалват. Затова обмудсмана внесе предложения, който забраняват арбитражните съдилища да разглеждат потребителски спорове. Депутати от правната комисия обаче внесоха контрапредложения, с които на практика бетонират възможността за произвол от страна на съдилищата.

"Забележете изумително единомислие между депутати от ГЕРБ, БСП, ДПС и БДЦ. С идентични предложения. Имам информация, че тези предложения са писани от един арбитражен съд. И депутатите просто услужливо са ги внесли.

Потребители пропищяха от арбитражен съд на частна компания

Според Манолова тайният замисъл е да продължи съденето на хората в частни съдилища, както досега.

"Тази паралелна частна съдебна система, която е толкова продуктивна, на практика е абсолютно безконтролна, защото няма институция в България, която да има правомощия да провери дейността на такъв частен арбитражен съд.

Очаква се слредващата седмица депутатите в правната комисия да стигнат до разглеждането на промените в гражданско процесуалния кодекс.