С 215 км/ч летял Бейтула, който уби шофьор на „Хемус”
С 215 км/ч летял Бейтула, който уби шофьор на „Хемус” / снимка: Petel.bg, архив

Бейтула Исмаил, който на магистрала „Хемус” причини смъртта на 23-годишния футболист Никола Терзиев, е управлявал своя „Фолксваген Голф” с 215 км/ ч, като преди удара с колата на жертвата е успял да намали скоростта до 145 км/ч. Автомобилът му е имал конструктивни изменения на двигателната част, става ясно от обвинителния акт срещу него, внесен от Окръжната прокуратура във Варна.

Тежкият инцидент стана на 28 август около 22:30 ч. на аутобана в посока към морската столица. Работещият в пицария Никола имал доставка в бизнеспарк „Варна“ и се прибирал със служебния автомобил „Шевролет спарк“. Зад него в дясната лента за движение имало други три автомобила.

Сестра на убит на пътя младеж: Г-н Борисов, вече даже не ги и хващате

28-годишният Бейтула пътувал в лявата скоростна лента и предприел изпреварване на колоната от автомобили, пресветвайки с фаровете, за да му дадат предимство. Той се е движил с 215 км/час при разрешена в този участък скорост от 80 км/ч.

Бейтула застигнал колата на Никола, а високата скорост не му позволила да владее автомобила си и той започнал да навлиза в дясната лента. Опитал да намали и успял да достигне до 145 км/ч.  Ударил с предната дясна част „Шевролет”-а и продължил движението си напред и вдясно. От удара успял да изблъска колата на Никола, която разкъсала металната мантинела, преобърнала се и паднала по таван на пътното платно.

С 215 км/ч летял Бейтула който уби шофьор на Хемус
netinfo

Никола е починал на място, а според съдебно-медицинската експертиза смъртта му е настъпила от тежка комбинирана травма на гръден кош, корем, глава, с разкъсване на белите дробове, сърцето, черния дроб и слезката, съобщават от пресслужбата на Апелативна прокуратура Варна.

Не са установени наличие на алкохол или наркотици в кръвта на подсъдимия и жертвата.

Подсъдимият Бейтула, който е родом от Дулово, вече е осъждан за причиняване на смърт по непредпазливост . През 2010 г. той е ударил жена на пешеходна пътека, която е починала по-късно. Тогава е подписал споразумение с прокуратурата за условна присъда 1 година и 6 месеца, отложени с 3-годишен изпитателен срок. Реабилитацията му е настъпила през февруари 2014 година, а след няколко месеца Исмаил е санкциониран за движение с превишена скорост и без свидетелство за управление.

Разносвачи на храна се събраха пред Катедралата, почетоха паметта на свой колега (СНИМКИ)

Предстои делото срещу Бейтула да бъде насрочено за разглеждане във Варненския окръжен съд. Ако бъде признат за виновен, той може да получи наказание от 2 до 6 години лишаване от свобода.

Бейтула Исмаил беше задържан две седмици след катастрофата. Сестрата на загиналия Никола написа емоционално публично писмо до Бойко Борисов, след което последва среща с него, вътрешния министър и главния прокурор. Подсъдимият прекара няколко месеца зад решетките, а в момента е пуснат на свобода срещу парична гаранция от 5000 лева.