Путин закъснява за визитата си в Япония, първата на руски президент от 11 години
Путин закъснява за визитата си в Япония, първата на руски президент от 11 години / Guliver/Getty Images

Владимир Путин потвърди репутацията си на човек, закъсняващ за срещи, съобщи АП.

Руският президент се очакваше да пристигне в курорт в Западна Япония днес следобед местно време за преговори с японския премиер Шиндзо Абе. Японски представители заявиха, че той е отпътувал от Москва, но със закъснение. Японски медии съобщиха, че руският президент ще пристигне с три часа закъснение вечерта. Причината за забавянето не е известна.

Forbes обяви Путин за най-влиятелната личност на 2016 г.

Това ще бъде първата официална визита на Путин в страна от Г-7 след анексирането на Крим от Русия през 2014 г., отбелязва агенцията. Абе се надява да бъде постигнат напредък по дългогодишния териториален спор между двете страни.

Отношенията между Москва и Токио са отровени от спор за четири острова от Курилския архипелаг, окупирани в края на Втората световна война от СССР. Руснаците ги наричат Южни Курилски острови, а японците Северни територии. Официалното тези вулканични острови са част от руската Сахалинска област, но Япония претендира върху тях и този спор попречи на двете страни да подпишат мирен договор.

През последните месеци Русия значително разви военните си съоръжения на два от оспорваните острова и разположи дронове и системи за брегова охрана, което предизвика гнева на Токио.

Очаква се във фокуса на срещите в Япония да бъдат икономическото сътрудничество и спорът за Курилските острови, предаде АФП. По време на посещението ще бъдат подписани около 30 споразумения между руски и японски компании, основно в областта на енергетиката, промишлеността, селското стопанство и високите технологии.

Путин е закъснявал за срещи и преди, отбелязва АП. Миналата година той накара папа Франциск да го чака час и 20 минути във Ватикана.

Източник: БТА