Не допуснали на работа служителки на парламента в Израел, били с къси поли
Не допуснали на работа служителки на парламента в Израел, били с къси поли / Thinkstock/Getty Images

Работещи в израелския парламент жени излязоха на протест на входа на сградата срещу ограниченията в облеклото, които бяха изненадващо строго приложени през последните дни.
Жените се оплакаха, че служителите по сигурността в Кнесета през последните дни са започнали педантично да прилагат изискванията за дължина на полата.

В сряда около 50 служителки и няколко депутати се събраха на входа на Кнесета, за да подкрепят онези, които не бяха допуснати до работните си места. Санкционирани бяха между 10 и 15 работещи в администрацията жени.

В Турция издирват мъж, набил жена, защото била с къси панталони

30-годишната депутатска съветничка Кесем Розенблат се оплака, че служителите по сигурността не са мерили дължината на полата й, но жена охранител я изгледала отгоре до долу и отсякла, че е неподходящо облечена.

Проблемът възникна в неделя, когато сътрудничка на опозиционния депутат Мерав Микаели беше върната заради минижуп.

10 години в затвора заради къса пола в Уганда

Микаели заяви по израелското радио, че внезапното налагане на строги правила в облеклото е „опит за налагане на фундаменталистки стандарти", визирайки изискванията в облеклото, съблюдавани от ултраортодоксалните еврейки, които покриват изцяло ръцете и краката си и носят кърпа на главата.

В изявление представители на Кнесета осъдиха протеста и го нарекоха „организирана провокация".

Провокативното облекло пречи на професионалното развитие

Израелски медии съобщиха, че в Кнесета е забранено носене на тениски, къси панталони, сандали и къси рокли и поли.

Протестиращите жени обаче изтъкнаха, че никъде не е упоменава дължината на дрехата, така че да е ясно кое е прекалено късо.

Източник: БГНЕС