Общината осигурява алтернативно гориво за общинските заведения, захранвани с газ
Общината осигурява алтернативно гориво за общинските заведения, захранвани с газ / община Сливен, Архив

Остава вероятността доставката на газ за Сливен да бъде спряна в началото на следващата година. „Ситуацията наистина е много сложна и комплицирана. „Булгаргаз" остава с предупреждението да спре доставките си за „Газтрейд - Сливен", а от там - дружеството да не може да изпълнява договорите си с потребителите на газ в община Сливен". Това заяви днес кметът на общината Стефан Радев.

„Обезпокоен съм от заплахата сливенският бизнес и сливенските потребители да останат без доставка и това е причината да участвам в разговори по темата. Истината е, че дружеството е в процедура по несъстоятелност от края на месец ноември и аз се учудвам какво е ставало, че едно дружество за доставка на газ да задлъжнява със 17 млн., от които 7 милиона са към „Булгаргаз", а останалите - към банка. И това, може би е потвърждение на всичко, за което говоря от една година - че финансовото управление е важно и в крайна сметка то може да се отрази сериозно върху живота на много хора", каза Стефан Радев.

За учебните и социални заведения, които се захранват с газ, ще се намери алтернативен начин за отопление и няма да има сътресения. „Основният проблем обаче е, че много хора са планирали отоплението им да бъде на газ и много фирми зависят от доставките, за да продължат работата си", каза кметът.

„Това са работни места, това означава доходи за хората. Немислимо е в 21 век една територия като Сливен да остава без снабдяване с газ. Говоря за цялата община - общинската икономика, предприятията в общината и битовите потребители. Виждате как безотговорно управление на финанси води до сериозни проблеми", каза още кметът.

Той се надява разговорите за търсене на решения за излизане от ситуацията да продължат.