Учители от Омуртаг излязоха на протест
Учители от Омуртаг излязоха на протест / Борислав Курдов
Учители от Омуртаг излязоха на протест
91678
Учители от Омуртаг излязоха на протест
  • Учители от Омуртаг излязоха на протест

Учители от детски градини в Омуртаг излязоха на протест. Те са недоволни от това, че не е спазено споразумението с ръководството на общината да им бъдат заплатени сумите за диференцирано заплащане на учителите и парите за работно облекло, заяви една от учителките Снежа Георгиева.

През месец ноември са им били изплатени изоставащите работни заплати за месеците юли и август, след като в последните пет месеца те са получавали авансови плащания от 200-300 лева.

Дължимите средства за диференцирано заплащане са в размер на 19 000 лева за всички учители в община Омуртаг, а парите за работно и официално облекло възлизат на 21 000 лева.

"Най-притеснителното в цялата ситуация е, че институциите си прехвърлят топката", заяви Борислав Атанасов - председател на общинския координационен съвет на Независимия учителски синдикат към КНСБ.

Според него от Министерството на образованието са потвърдили, че нужните суми са преведени към община Омуртаг, местните финансисти твърдели, че парите са преведени към училища и детски градини, а директорите на учебните заведения твърдят, че парите ги няма. "Така всъщност ние не знаем къде са тези пари - дали са дошли наистина и ако са дошли - къде са: пренасочени ли са, откраднати ли са", казва Атанасов.

Според Георгиева на 5 януари 2017 г. учителите ще преминат към ефективни действия, като ще затварят детските градини. "Не преминаваме към тях сега, само за да могат децата да имат своите Коледни и новогодишни тържества, които вече сме планували", каза още Георгиева.