Сдружение „Феникс“ запознава младежите от Голям извор и Хърсово с институциите
Сдружение „Феникс“ запознава младежите от Голям извор и Хърсово с институциите / netinfo

Сдружение „Феникс“-Разград е първата неправителствена организация, която ще работи в самуилските села Голям извор и Хърсово.

Проектът, чиято реализация стартира сдружението, е под надслов „Активни младежи – силни позиции“, финансира се по Националната програма за младежка на Министерството на младежта и спорта с 4 254,60 лв. Инициативата ще продължи 3 месеца – до края на февруари. Целта на проекта е активизиране на младите хора в Голям извор и Хърсово и мултиплициране на модела в други малки населени места в общината. Целева група на проекта са 40 младежи от двете села и още 60 от останалите населени места в Самуилско. Повечето от тях са представители на уязвими общности като етнически малцинства, хора с увреждания и други – обясни ръководителят на проекта Огнян Станчев.

Сред дейностите по проекта са срещи, дискусии и обучителни семинари с младите хора от Голям извор и Хърсово. Ще бъдат създадени местни младежки  инициативни групи. Младежи от двете села ще участват в опознавателен тур от работни срещи с местни и регионални власти. Ще посетят кметството в Самуил, Областна администрация в Разград, средни училища в региона, ще имат и срещи със студенти от Филиал Разград на Русенския университет. Целта на тези срещи е да се подобрят социалните им умения, да могат да поставят проблем на общността пред съответната институция и да настояват за неговото разрешаване, както и да се засили интересът на младежите към повишаване на образователния им ценз.

Координатор на проекта е Мариян Боянов, който е първият студент от Голям извор, а отскоро има и последовател. Това показва, че примерът за младите хора в малките населени места е важен – коментира Огнян Станчев.

Сдружение Феникс запознава младежите от Голям извор и Хърсово с институциите
netinfo