Турция е на челно място сред държавите, изпратили най-много журналисти в затвора през 2016 г.
Турция е на челно място сред държавите, изпратили най-много журналисти в затвора през 2016 г. / Thinkstock/Getty Images

Турция е на челно място сред държавите, изпратили най-голям брой журналисти в затвора през 2016 г., съобщи Комитетът за защита на журналистите, цитиран от Асошиейтед прес.
През изминалата година в затворите са се озовали по-голям брой журналисти от когато и да било през последните три десетилетия, което се дължи предимно на предприетата в Турция кампания на властите след опита за преврат през юли, посочва организацията.

Две години затвор грозят турска журналистка, критикувала Ердоган във Фейсбук

"Медийната свобода в Турция вече бе под обсада в началото на 2016 г.", отчита Комитетът, като добавя, че за два месеца, в рамките на извънредното положение, въведено в страната след опита за преврат на 15 юли, правителството на президента Реджеп Тайип Ердоган е задържало над сто журналисти и е закрило над сто медии.

Според доклада на Комитета за защита на журналистите през 2016 г. общо 259 журналисти са били вкарани в затворите по света, спрямо 199 по същото време предходната година. Това е най-високият брой откакто организацията започна да води подробна статистика през 1990 г. Броят не включва журналисти, които са изчезнали или са държани като заложници от различни групировки.

В САЩ осъдиха на 5 години затвор журналист, подкрепял "Анонимните"

След Турция, където към 1 декември е имало най-малко 81 журналисти в затвора, в класацията се нареждат Китай с 38 журналисти и Египет с 25. За първи път тази година Иран не е сред петте водещи страни по този показател.

Източник: БТА