Хероин за 2 млн.лв. засечен в канал за бежанци в Странжда, двама в ареста
Хероин за 2 млн.лв. засечен в канал за бежанци в Странжда, двама в ареста / Снимка: Лалка Димитрова

Рекордна пратка наркотик - хероин първо качество - за над 2 милиона лева, откриха служители на "Гранична полиция" в лек автомобил „Лада Нива" в странджанското село Белеврен. Колата е засечена в канал за трафик на бежанци на зелената граница. Дрогата, разпределена в 96 пакета или точно 49 килограма 990 грама, била поставена в няколко раници. Все още не е ясно как саковете са пренесени през границата ни с Турция, но е възможно те да са прехвърлени и през оградата.

"Извършен е оглед на защитното съоръжение, няма нарушение на целостта му. Не сме констатирали пробив", заяви в Бургас главният секретар на МВР-комисар Георги Костов. И допълни: Явно страната ни е подложена на по-голям натиск от гледна точка на трафикиране на наркотични вещества". "Вниманието на патрулите е зострено, подхождат изключително прецизно", каза още той.

Двама от Камено са задържани за трафика на хероин. Това са Йордан Йорданов и Желязко Шиников, съобщи на извънреден брифинг Йовита Григорова - зам.- апелативен прокурор и говорител на Апелативна прокуратура -Бургас. Шиников е с присъда за участие в организирана престъпна група за търговия с наркотици, наскоро е излязъл от затвора и е бил реабилитиран, уточниха магистрати. Йорданов работи като багерист в бургаско предприятие, съдебното му досие е чито, а негови близки разказаха в съда, че преди дни загубил детето си. То починало само 28 дни след раждането.
„Двамата са задържани при спецакция в неделя, към 15.00 часа. При ареста, единият от заподозрените е направил опит да избяга, но е бил закопчан след преследване. Прокуратурата иска постоянен арест и за двамата.