Връщат блясъка на уникалната баня на къща Хиндлиян в Стария Пловдив(СНИМКИ)
Връщат блясъка на уникалната баня на къща Хиндлиян в Стария Пловдив(СНИМКИ) / снимки: Искра Койчева/ Дарик Пловдив

Община Пловдив започва рестврационни дейности на банята на едно от бижутата в Стария град - къща „Хиндлиян“. С близо 7 000 лева ще бъде укрепена цялата структура на помещението, а на засегнатите от микроорганизми части от стените ще бъде направена химична обработка, обясни реставраторът и склуптор Никола Стоянов.

По думите му, банята на „Хиндлиян“ е уникална, защото е най-добре запазена, в сравнение с други къщи в Старинен Пловдив.

Връщат блясъка на уникалната баня на къща Хиндлиян в Стария Пловдив(СНИМКИ)
netinfo

Къща „Хиндлиян“, построена през 1835 година, е една от най-богато украсените пловдивски къщи. Стените са изрисувани с красиви пейзажи от Цариград, Венеция, Стокхолм и други градове. Богати са на геометрични орнаменти, а таваните са оцветени по ориенталски образец.

Връщат блясъка на уникалната баня на къща Хиндлиян в Стария Пловдив(СНИМКИ)
netinfo

Реставрация на банята не е правена от 70-те години на миналия век, заяви зам.-кметът по култура Амелия Гешева. Част от приоритетните обекти за Общински институт „Старинен Пловдив“, в които ще се работи активно през следваща година, са къща „Нишанян“, която се очаква да заработи като резидентен център за идеята „Пловдив-2019“, къща "Мексиканска графика", къща „Ламарин“, както и довършването на реставрацията на фасадата на Етнографския музей, изброи Гешева.

Очаква се през пролетта на 2017-та за посетители да отвори врати къща „Клиянти“. Изработени са килимите, както и почти всички мебели, допълни още зам.-кметът по култура.