Наказват с предупреждение лекар заради прелятата с малария кръв
Наказват с предупреждение лекар заради прелятата с малария кръв / netinfo

Кръвта от камерунския студент е взета без да се отчетат данните от това, което той е декларирал писмено. Грешката е на д-р Биляна Цветанова, началник на Отделението по трансфузионна хематология към Русенската болница. Това установи проверката направена след разпореждане на директора на УМБАЛ Русе д-р Иван Стоянов във връзка със случая на вземане на кръв от чуждестранен гражданин, преболедувал от малария.

След извършени проверки от проф. д-р Тодор Кантарджиев, дмн, мзм – председател на БАМ, Национален център по заразни и паразитни болести и д-р Николай Андреев – директор на Национален център по трансфузионна хематология, от РЗИ-Русе и от Изпълнителна агенция по лекарствата на РБ, се установи, че смъртта на кръвопрелятия пациент, починал в  „Специализирана болница за активно лечение за пневмо- фтизиатрични заболявания д-р Димитър Граматиков-Русе"  не е причинена от малария.

По отношение на чуждестранния студент са взети мерки за лечение и наблюдение с цел неразпространяване на причинителя на посоченото заболяване.

При тези данни, ръководството на УМБАЛ-Русе АД е наложило на лекаря, извършил вземането на кръвта, дисциплинарно наказание – предупреждение за уволнение.