Съветът за сигурност на ООН осъди двойния терористичен акт в Истанбул, при който загинаха десетки, предаде ТАСС. Съветът поиска в неделя да бъдат привлечени към отговорност виновните.

Десетки жертви и над 150 ранени при двоен самоубийствен атентат в Истанбул (ВИДЕО/СНИМКИ)

В заявлението за медиите нападението, извършено преди денонощие, е наречено "чудовищно и подло". Съветът за сигурност призова всички държави „активно да сътрудничат с турските власти” при разследването в съответствие със своите задължения в рамките на международното право.

В заявлението, което в голямата си част повтаря текста, приет няколко часа преди това по повод на терористичната атака в Египет, членовете на СС на ООН потвърждават, че "тероризмът във всичките му форми и проявления представлява една от най-сериозните заплахи за международния мир и сигурност".

Министърът на отбраната на САЩ Аштън Картър също изрази съболезнования на семействата на жертвите на двойния атентат в Истанбул в събота, предаде АП.

Два взрива до стадион "Бешикташ" в Истанбул (СНИМКИ/ВИДЕО)

"Тази атака само засилва нашата непоколебимост да бъдем рамо до рамо с нашите турски съюзници в осъждането на тези нападения и безмилостно да се борим с тероризма", се посочва в изявление на Картър. Той посочва, че САЩ остават "ангажирани да работят тясно с Турция в рамките на НАТО" и в коалицията за борба с "Ислямска държава".

Забранената в Турция групировка "Соколите на свободата на Кюрдистан" (ССК) пое отговорността за атентатите в Истанбул. Тя обяви, че нападението е извършено от нейни бойци и посочи още, че при атентата са убити около 100 полицаи. Групировката вече е извършвала атентати и нападения срещу представители на властта.

По все още неокончателни данни при атентатите загинаха 38 души, като 30 от тях са полицаи и командоси, които осигуряваха реда на футболен мач в Истанбул. В болниците остават над 150 ранени.

Източник: БТА, БГНЕС