Най-почитаният майстор плесвал по-младите през врата с думите: „Стани като мен!
Най-почитаният майстор плесвал по-младите през врата с думите: „Стани като мен! / Етнографски музей на открито „Етър”

12 декември е посветен на Св. Спиридон, покровител на най-голям брой занаяти. В ЕМО „Етър", мястото където с думата майстор не наричат кого да е, този ден е голям празник. Тук майстор може да бъде само занаятчия, чиито изделия са произведения на изкуството, помагащи за съхранение и популяризиране на старите традиции.

Идеята за отбелязване на този празник в ЕМО „Етър" се ражда през 1980 година.

РИМ-Габрово, ЕМО „Етър” и още два музея организират изложба, посветена на куюмджийския занаят

Още по темата:

През Възраждането всяка еснафска организация си имала свой патронен празник, свързан с определен светец, покровител на занаята. Колкото по-богат и силен бил еснафът, толкова по-тържествен и пищен бил празникът, посветен на светеца-патрон.

Занаятчиите, празнично облечени, със семействата си, начело с еснафското знаме и музика, преминавали по улиците на града и отивали в църква за тържествен молебен. Отслужвала се и панихида за покойните майстори. Раздавали на всички от житото и осветените хлябове.

Следващата част от празника била свързана с въвеждането в майсторско звание. Това ставало след службата, на мястото определено за обща трапеза. Устабашията (най-стария и почитан майстор) обявявял кандидатите за майстори, държал им напътствена реч, препасвал ги през рамо с червен пояс, подарявал им от страна на еснафа скромен набор от инструменти и им плесвал по врата един шамар с думите: „Стани като мен"!

Често пъти еснафския празник прераствал в общоградско тържество.