Коледни звезди в Дома на хумора и сатирата
Коледни звезди в Дома на хумора и сатирата / Румен Трифонов, ДХС

От понеделник, 12 декември, зала 5 на Музея „Дом на хумора и сатирата" ще е огряна от „Коледни звезди". Защото в залата предколедно си дава среща детското творчество на малки и по-големи габровчета. А сред тях непременно ще изгреят звезди.

От 17.30 часа на дванадесетия ден от дванадесетия месец ще бъде открита изложбата на три детски школи по изобразително изкуство: Школата по енкаустика с ръководител Румен Трифонов, Детската школа „Приложни забавления" и Детската школа по изобразителни изкуства при Народно читалище „Св.св.Кирил и Методий".

Школата по енкаустика скоро ще стане на 25, под погледа на Румен Трифонов са израснали вече няколко поколения, сред които, разбира се, има и професионални художници, и архитекти, и учители по рисуване, с една дума - хора, носещи в душата и сърцето си изкуството. Посятото в школата, откритите първи тайни и придобитата увереност не само са се инвестирали в бъдещето на тези възпитаници, но и по достойнство им се отплащат. Показаните графики ще ни позволят да усетим малко от темпото на работа с по-големите, които се готвят за сериозни изпити в академии и висши училища.

Обикновено в школите отиват деца с вътрешна мотивация. Преподавателят също трябва да поддържа пламъчето на интереса. Особено, когато това е петгодишно дете!

Разгледаме ли изложбата на трите школи, не може да не ни трогнат детските вълнения, ще разберем техните радостни и възторжени моменти, ще видим усмивките им, ще ни увлекат техните увлечения. Зимни картини, снежни човеци, пързалки, градски пейзажи, приказни мотиви, природа, икони, библейски сюжети, маски и колажи... Радват сюжети с хумористичен поглед на малките художници: ще видим как се чувства един снежен човек, когато над облака се усмихва слънцето, сложило ...слънчеви очила.

Много пъстри, много ведри и подкупващи със своята непосредственост са 160 рисунки на 33 деца, които двамата преподаватели са подбрали за тазгодишната изложба в Дома. Казват, че за деца се пишело по-трудно, отколкото за възрастни. Затова ще оставим на публиката да се радва заедно с малките творци на красота и заедно с тях да посрещне с усмивка идващите светли празници. Гостите на вернисажа могат да си подарят и още празнично настроение с руската кинокомедия „Диамантената ръка", която ще се прожектира от 18.30 часа в Залата на жирафите.