12 декември е ден на национален траур за жертвите в Хитрино
12 декември е ден на национален траур за жертвите в Хитрино / Dariknews.bg

С решение на Министерския съвет, 12 декември, понеделник, е обявен за ден на национален траур за жертвите от взривилата се цистерна - част от влакова композиция, в село Хитрино, област Шумен, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет.

Правителството изказва своите съболезнования на близките на загиналите. В тяхна памет националните флагове на всички държавни институции ще бъдат свалени наполовина.

Взрив на товарна влакова композиция от цистерни, превозващи пропилен, в село Хитрино, на 20 км от Шумен, стана на 10 декември. При инцедента са загинали 7 души, а десетки са ранени. Бяха евакуирани жителите на селото. Има големи материални щети в цялото село, сградата на гарата е напълно унищожена. Разрушени са къщи и други обекти, включително общината.

Българският червен кръст започна дарителска кампания за пострадалите от село Хитрино. 1466 е постоянен номер за бедствена готовност. Всеки SMS е 1 лев без ДДС.

Активирана е и банковата сметка, която е отворена при извънредни ситуации. Средствата ще бъдат разпределени след широк консултативен съвет според нуждите на хората.
Средства за пострадалите в Хитрино може да дарите на:

SMS: 1466

IBAN: BG64UNCR76301078660913

BIC: UNCRBGSF

БАНКА „УНИКРЕДИТ БУЛБАНК"