Епископ Киприян е новият старозагорски митрополит
Епископ Киприян е новият старозагорски митрополит / Българска Патриаршия

Днес в Синодалния параклис "Св. цар Борис" Светият Синод на Българската православна църква в пълен състав, след света литургия проведе каноничния избор за нов Старозагорски митрополит.

С 8 гласа "за" от общо 13 гласували Синодът избра за Старозагорски митрополит траянополския епископ Киприян, съобщават на официалния сайт на Бъргарската патриаршия.

Неговият подгласник месемврийски епископ Яков не получи нито един глас. Останалите 5 гласа бяха "въздържал се".

Самият български патриарх Неофит прогласи избирането на Траянополски епископ Киприан за нов член на Св. Синод в качеството му на Старозагорски митрополит.

Предстои тържественото посрещане на новоизбрания митрополит в Синодалната палата.

Траянополският епископ Киприан (Огнян Добринов Казанджиев) е роден на 08.03.1976 г в гр. Казанлък. Завършва средно музикално образование през 1995 г. в родния си град. Приема монашество на 01.09.1996 г. в Рилския ставропигиален манастир от Драговитийския епископ Йоан, с духовен старец Старозагорски митрополит Панкратий. Ръкоположен е за йеродякон на 08.09.1996 г. в гр. Павел Баня, а за йеромонах на 14.09.1996 г. в храм „Св. Николай“ в гр. Стара Загора.

От октомври 1996 г. до края на 1998 г. изпълнява послушанието ефимерий в Казанлъшкия манастир „Св. Богородица“ и паралелно завършва двугодишния курс на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“, след което е приет в клира на Врачанска епархия като и. д. игумен на Тръжишкия манастир „Св. прор. Илия“.

От 2000 г. е назначен за протосингел на Врачанска митрополия.

По време на следването му в Богословския факултет при СУ „Св. Климент Охридски“ и по решение на Св. Синод на 31.08.2003 г. става архимандрит.

Изпълнявал е различни длъжности във Врачанска епархия.

През февруари 2006 г. по решение на Св. Синод е изпратен на послушание като протосингел на епархията на САЩ, Канада и Австралия, която длъжност изпълнява до 01.08.2007 г., когато е назначен за протосингел на Врачанска митрополия.

По решение на Св. Синод е хиротонисан за епископ с титлата “Траянополски” на 03.03.2008 г. в катедралния храм в гр. Враца и назначен за викарий на Врачанския митрополит, която длъжност изпълнява и до днес.

Носител е на църковни отличия и множество музикални награди. Той е единственият епископ-диригент на църковен хор в България. Епископ Киприян започва да води хора към Врачанска митрополия през 2000-та година. Под умелото му ръководство хорът печели множество международни награди, като най-престижната е от 2015-та година. Тогава хорът под неговото диригентство печели един сребърен и един бронзов медал на Вторите европейски хорови игри в Магдебург, Германия сред певчески формации от 36 държави.

Източник: сайт на Българската патриаршия