Създават ново предприятие Комуналстрой за ремонтите по общинската инфраструктура
Създават ново предприятие Комуналстрой за ремонтите по общинската инфраструктура / Дарик Добрич

Общинско предприятие „Комуналстрой" предстои да бъде създадено, ако Общинският съвет на Добрич даде съгласие на предстоящата си сесия на 20 декември. Предвижда се то да поеме дейността и да наследи материалните активи на обявеното в ликвидация „Комуналефект" ЕООД. В него ще работят на щат 20 души.

В докладната на кмета се посочва, че „на територията на Община град Добрич ежедневно възниква необходимост от извършване на различни дейности, свързани с изграждане, поддръжка и ремонт на общинска инфраструктура, част от които до сега са били възлагани на търговско дружество „Комуналефект" ЕООД."

Решение за прекратяване на търговското дружество „Комуналефект" и ликвидацията му, е взето на 28 юни т.г. от съветниците. В него е разписано започването на процедура по създаването на общинско предприятие, което да бъде приемник на дейността. Новосъздаденото предприятие ще се финансира със средства от бюджета на Община град Добрич и неговият директор ще бъде второстепенен разпоредител с бюджетни средства.

Новият Правилник за дейността на Общинско предприятие „Комуналстрой" е съобразен с Европейската харта за местно самоуправление, Конституцията на Република България, Закона за местното самоуправление и местната администрация, както и на Закона за общинската собственост. В него се регламентират общите положения, предмета на дейност, наименованието и седалището, управлението и представителството, структурата на предприятието, както и правата и задълженията на неговия директор и организацията на отчетността и контрола по отношение на дейността. Приемането и прилагането на Правилника ще доведе до ефективност и осъществяването на законосъобразна дейност на ОП „Комуналстрой", съответно до правилното стопанисване и управление на предоставеното му имущество, посочва в документа кметът.