Борисов: Най-малко 48 часа ще продължи изтеглянето на цистерните в Хитрино
Борисов: Най-малко 48 часа ще продължи изтеглянето на цистерните в Хитрино / БГНЕС, архив

"Най-малко 48 часа ще продължи изтеглянето на цистерните в Хитрино. Изчакваме прокурорите, следователите да завършат огледите. Необходимо е технологично време, много е опасно, трябва да се вземат всички мерки за безопасност", е казал министър-председателят в оставка Бойко Борисов след заседание на Националния щаб за изпълнение на плана за действие при бедствия. Съобщението е на интернет страницата на Борисов.

Борисов задейства Националния план за защита при бедствия заради Хитрино

Премиерът е посочил, че най-добрите експерти имат готовност да реагират на място. Сформира се комисия, която да започне оглед на щетите и спешното подпомагане на пострадалите граждани. В комисията ще работят представители на местната власт, пожарните служби, заедно с представители на АСП, РДНСК Шумен и РДНСК Варна.

"Разрушенията са такива, че с пари може да ги оправим, но за съжаление загиналите не могат да се върнат. Ранените са хоспитализирани. Всички неподвижни хора сме ги извели с линейки, настанили сме ги в болници, за да имат прехрана и да им е топло", е обяснил още Борисов. Той е благодарил на хората в Хитрино за дисциплината и разбирането при евакуацията. "Те са много задружни. Ще осигурим всичко необходимо на останалите без подслон. Много хора са отишли във Венец и Нови пазар при близки и роднини. На една 97-годишна баба намерихме сина, който дойде да помогне. Тя е най-възрастната в селото", е допълнил министър-председателят.

Борисов: Ако трагедията в Хитрино е човешка грешка, никой няма да се измъкне

По-рано през деня правителството отпусна по 325 лв. парична помощ на нуждаещите се семейства за продукти от първа необходимост. "Вижда ми се най-чисто и бързо да вдигнем бюджета на общината, общинския съвет и местните хора да се съберат след това, за да подпомогнем по най-бързия начин хората", е казал премиерът.

Борисов от Хитрино: Броят на жертвите ще расте, щетите са големи (ВИДЕО)

Относно разследването на причините за инцидента, министър-председателят е коментирал: "Системата е електронна. Засича се от Горна Оряховица - Хитрино скоростта на влака, така че ще знаем, ако това е причината. Поне до този момент от експертите по взривовете не виждаме нещо, което да е в тази посока и да потвърждава подобна версия, но изпипват всичко, защото всяка една дума би могла после в съда да натежи". По-думите му машинистът е разказал, че след петия вагон се е откъснала композицията, но трябва да се изчака официалното заключение на следствените служби.

Подготвя се решение на Министерски съвет за обявяване на понеделник (12.12.2016) за ден на национален траур.

Източник: БТА