Светият Синод избира нов Старозагорски митрополит
Светият Синод избира нов Старозагорски митрополит / Sofia Photo Agency, архив

Днес Светият Синод на Българската православна църква избира нов Старозагорски митрополит. Двама са кандидатите, излъчени преди седмица, които ще се борят да наследят Старозагорския митрополит Галактион. Жалби по техния избор не бяха постъпили, а преди ден Синодът заключи, че документацията им е изрядна.

Между двама кандидати ще избират за Старозагорски митрополит

В края на миналата седмица бяха излъчени двамата епископи, които ще се борят да наследят Старозагорския митрополит Галактион. Тогава най-много гласове получиха Траянополският епископ Киприян и Месемврийският епископ Яков. Жалби по излъчването им не бяха постъпили в указания от устава на Църквата ни 3-дневен срок, а изборът премина при добра организация и изряден ред, твърдят от Синода.

Епископ Киприян с голям шанс да стане митрополит

Каноничният избор за нов митрополит ще се състои днес в Синодалния параклис "Св. цар Борис-Михаил Покръстител". Българският патриарх Неофит ще се обърне с няколко думи към митрополитите от Синода, след което гласуването ще започне. Първо Светейшият патриарх, а след него и останалите митрополити по старшинство ще влизат един по един в олтара на параклиса и върху разтворено св. Евангелие собственоръчно ще изписват името на своя избраник - Киприян или Яков. В същото време двамата епископи молитвено ще участват в света Литургия в столичния катедрален храм "Св. Александър Невски". Веднага след гласуването патриархът ще преброи подадените гласове и ще оповести резултата от избора.

За пръв път в историята на църквата ни се излъчва онлайн изборът на митрополит

През септември Синодът освободи от длъжност дядо Галактион заради тежкото му здравословно състояние. Тогава Западно и Средноевропейският митрополит Антоний бе назначен да управлява Старозагорската епархия до избора на нов митрополит.