След взрива на влакови цистерни рано сутринта бе създадена организация за евакуация и извеждане на хората от село Хитрино, тъй като товарът от останалите цистерни ще бъде преместен в други, а това е изключително рисково. На място са специалисти, които да направят това. Това съобщи главен комисар Николай Николов, директор на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението".

Влакови цистерни се взривиха в Хитрино, има загинали и ранени (СНИМКИ/ВИДЕО)

Пожарникарите продължават да доизгасяват отделни огнища, проверяват се и всички сигнали за затрупани хора. Към момента има потвърдени данни за петима загинали и близо 30 пострадали.

Спасителни екипи издирват затрупани хора сред руини на сгради в района на железопътната гара в Хитрино. Пожарникари продължават да обливат и охлаждат цистерните, една от тях още гори. Това съобщи на БТА Пламен Петров от Българския Червен кръст (БЧК) в Шумен, който е в селото.

По думите му представители на БЧК-Шумен имат готовност да помогнат на местното население със психологическа помощ и да му предоставят храна и вода.

На място са пристигнали и разследващи органи, които трябва да установят причината за тежкия инцидент.

Част от вагоните ще бъдат изтеглени, а с помощта на кранове и камион товарът от другите ще бъде прехвърлен с цел да се обезопаси мястото.

По думите на комисар Николов, ако операцията се организира добре, ще приключи до два дни.

Трагедия: Хитрино след взрива (ВИДЕО/СНИМКИ)

Хората ще бъдат помолени да напуснат селото и ще бъдат изведени в Шумен, където има готовност в училищен салон да бъдат настанени хората, които няма къде да нощуват.

Домовете на хората ще бъдат охранявани, съобщиха от полицията.

Евакуират цялото село Хитрино заради рискова операция (ВИДЕО)
netinfo