Свойства на меда, за които не подозираме
Свойства на меда, за които не подозираме / dariknews.bg
Малко познати употреби на мед
91633
Малко познати употреби на мед
  • Малко познати употреби на мед

Най-често сме свикнали да ползваме мед, за да подсладим чая си, рядко и кафето си, ако все пак не го пием горчиво. Някои го ядат с лъжица, други на филия с масло. Оказва се обаче, че медът има повече плюсове отколкото предполагаме, а и още толкова употреби.

Пет полезни свойства на меда

Попитахме пчелар как може да се възползваме най-пълноценно от продукта на пчелите, а Даниела Челебиева ни разкри малка част от тайните на златното вещество.

Медът съдържа над 450 вида полезни вещества. В най-голяма степен това са простите захари, които се усвояват от организма на хората много лесно и предоставят голямо количество енергия. Те съдържат и много витамини и ензими, както и микроелементи, които спомагат за повишаване на имунитета и помагат за предпазване от грипни заболявания, казва тя.

Свойства на меда за които не подозираме
netinfo

Старите българи са давали на децата през зимата мед и за предпазване от шарка. Нашите баби и деди са наблюдавали, че в декемврийския месец са върлували тези инфекциозни болести и са давали лъжичка мед на децата,за да ги предпазят, допълва Даниела Челебиева.

Освен за ядене, медът може да се ползва и за масаж, казва тя и допълва, че има доста литература, базирана на такъв тип терапия.

Медът е най-доброто средство срещу махмурлук

Супена лъжица мед се слага върху дланите и се започват енергични движения около гръбначния стълб. Мястото се масажира, докато попие медът в кожата.

Това се прави докато на повърхността се образува нещо като дъвка. По мястото, където излезе бял налеп, може да съдим кой орган е болен, тъй като там има токсини, казва Челебиева.

Тя допълва, че може да се правят и компреси с мед или восък. Такива се слагат на гърдите на деца при кашлица или настинка и за една нощ болестта си отива, обяснва тя и допълва, че рецептата е изпитана лично от нея.