Италианският президент води консултации с 23 партии в търсене на нов премиер
Италианският президент води консултации с 23 партии в търсене на нов премиер / БГНЕС, архив

Италианският президент Серджо Матарела ще се консултира с цели 23 партии в опит да намери приемник на подалия оставка премиер Матео Ренци, съобщи Ройтерс.

Матео Ренци се оттегли с шеги, съжаления и амбиция

Матарела има насрочени срещи днес и утре с формации, за някои от които малцина италианци изобщо са чували, например партия "Мисъл и действие" или партия "Градски иноватори". Някои от формациите са миникоалиции, което означава, че общият брой на партиите и движенията в парламента достига около 40.

Италианският президент започва консултации за намиране на изход от политическата криза

Първата група, която излезе днес от среща с Матарела, дори е немскоезична. Тя представлява австрийското малцинство в граничния регион Южен Тирол.

Трима са фаворитите за премиерския пост: външният министър Паоло Джентилони, този на финансите Пиер Карло Падоан и председателят на Сената Пиетро Грасо. Не се изключва обаче и варианта постът на Матео Ренци да бъде зает от... Матео Ренци, посочва Франс прес.

Премиерът на Италия Матео Ренци претърпя поражение на референдума, подава оставка

Въпреки че предлаганата от него конституционна реформа не получи в неделя одобрението на избирателите, 41-годишният Ренци е все още лидер на Демократическата партия, първа политическа сила в страната с 32,5 процента от намеренията за вот, посочва социологическо проучване, направено ден след референдума.

Източник: БТА