Делегация от Шанхай гостува на Пловдив
Делегация от Шанхай гостува на Пловдив / ОбС Пловдив

Дългосрочно развитие на взаимоотношенията в областта на бизнеса и културата между Пловдив и Шанхай обсъдиха председателят на Общински съвет Пловдив Савина Петкова и водената от Ли Минг, член на Шанхайския общински конгрес и на комисията по бюджет към конгреса, делегация, която посети Пловдив днес. На срещата присъстваха и членове на Постоянната комисия по „Бюджет и финанси” към Общински съвет Пловдив, така също настоящият директор на Фондация Пловдив 2019 Валери Кьорленски, съуправителят на „Тракия икономическа зона’ инж. Пламен Панчев и Кръстьо Белев китаист и представител на Българо-китайската асоциация за бизнес развитие.

За нас е удоволствие да ви посрещнем в най-стария жив град в Европа. Мога да споделя, че през последните няколко години Пловдив  е насочил своето внимание към градовете от Китай. Имаме засилено сътрудничество между нашите две страни в областта на бизнеса, на културата, на туризма. Един от акцентите във външната политика на Община Пловдив и Общински съвет Пловдив през последните години е именно развитието на взаимоотношенията ни с Китай, сподели председателят на Общински съвет.

Бях в Пловдив преди 10 години и идвайки сега, мога да кажа, че градът е много променен. Определено е израснал в икономическо отношение, разказа първите си впечатления от Пловдив Ли Минг. Той сподели, че има потенциал за развитие на взаимоотношенията между Пловдив и Шанхай.

Председателят на комисията по бюджет и финанси към Пловдиския общински съвет Спас Гърневски каза, че икономическата структура на града се променя коренно през последните години, като вниманието на местната управа се насочва към развитието на IT сектора, аутсорсинг индустрията, „Тракия – икономическа зона”.

Пламен Панчев, съуправител на „Тракия икономическа зона” сподели, че зоната е една от най-интензивно развиващите се индустриални зони в Източна Европа и част от инициативата „16+1”  - платформа на взаимодействие между Източна Европа и Китай.

Действащият изпълнителен директор на Фондация „Пловдив 2019” Валери Кьорлински сподели, че Пловдив ще бъде Европейска столица на Културата през 2019, но тази титла остава завинаги, тъй като града ще бъде част от мрежата на столиците на културата.

Това го превръща в един от културните центрове в света и съм сигурен, че ще бъде любопитно за китайския турист да го опознае, каза Кьорлински.

Ли от своя страна предложи, че Шанхайската филхармония може да бъде поканена да концертира през 2019г.