Отбелязват 10 години от създаването на  ТФ Партньори- Кюстендил
Отбелязват 10 години от създаването на ТФ Партньори- Кюстендил / netinfo

С две събития през този месец Танцова формация „Партньори"- Кюстендил ще отбележат 10- годишнината от създаването си. На 20 декември от 17,30 часа, във фоайето на Общински драматичен театър се открива фотографска изложба с наименование „Партньори в обектива".
„Това е един интересен съвместен продукт, който съдбата ни подарява. Имахме шанса да срещнем една много скромна, но много талантлива дама от Кюстендил - Елка Николчова. За нея отскоро фотографията е увлекателно хоби, но тя е такъв самороден талант, че ние сме сигурни, че й предстоят много успехи в това поприще. Щастливи сме за шанса, който имахме. Тя дойде при нас да помоли за разрешение да ни снима, за да се упражнява в избраната от нея портретна фотография. За нас това бе изключителен подарък, защото в бързането, суматохата на нас не ни остава време да си правим снимки или да ангажираме някой да го прави за нас. С удоволствие приехме този подарък и от тази среща се роди идеята за тази първа фотографска изложба на Ели, а ние сме щастливи, че тя е посветена на нашата годишнина и в нея са представени наши танцьори", заяви един от създателите на ТФ „Партньори" Веска Миланова.

Отбелязват 10 години от създаването на  ТФ Партньори Кюстендил
netinfo

Второто сериозно публично събитие е предстоящия на 23 декември от 19 часа в залата на Общински драматичен театър спектакъл. Формацията ще представи спектакъла „Стоян и Биляна".
„Ние се шегуваме, че посрещаме юбилея си по американски. По нашите географски ширини очакваме подаръци за рождените си дни. Ние правим точно обратното - подаряваме подаръци за рождения си ден. Този интересен спектакъл за любовта и силата, под надслов „Стоян и Биляна", освен на кюстендилската публика, изцяло подаряваме на едни инициативни млади хора от Кюстендил - Младежка банка, които получават всички набрани от продажба на билетите суми и след това с тези средства ще подкрепят младежки инициативи", допълни Миланова.
Тя разказа пред Дарик, че идеята за създаването на танцовата формация се е родила спонтанно от няколоко дами, соито като деца са участвали в танцови състави.

Отбелязват 10 години от създаването на  ТФ Партньори Кюстендил
netinfo

„Днес танцовите формации са много, но преди 10 години в града ни определено липсваше възможност за хора над 20-25 години да се занимават любителски и за удоволствие с изучаването на български народни танци. Така, точно преди 10 години се роди идеята и формацията започна да прави опити да проходи. В началото трудно и бавно, но постепенно формацията се разрасна и желаещите да танцуват са все повече и повече. Участници сме в много местни, регионални и международни фестивали. Пътуванията също много ни сплотяват. Обиколили сме голяма част от Европа. Представяли сме традиционния български и най-вече кюстендилски фолклор в различни държави - от съседните Сърбия, Турция, Гърция, Македония, до по-далечните Хърватска, Латвия, Испания, Полша. При нас възрастовата граница е различна от 8 до 78 години, без да броим бебетата и дребосъците, които са колоритна добавка на всяка репетиция. Ние сме едно голямо семейство, в което има всичко от бебетата до бабите и дядовците, които само по статистика са баби и дядовци, а иначе са по-жизнени, устойчиви и забавни от много тийнейджъри. Понякога се чудим как се получава.
В Кюстендил фолклора е жив, красив и се развива. Всеки колектив има свой облик, своя посока на развитие и това дава възможност за избор на хората, които имат желание да се занимават с танци. Има по нещо за всеки вкус. Това, с което се отличаваме ние е именно доброто настроение, красивите стилни костюми и интересните хореографски разработки. Това, че с лекота палим публиката и я правим съпричастна на нашата емоция. Отличава ни истинското удоволствие и наслада, с които танцуваме за нашата публиката и за нас самите", каза още Веска Миланова.
Тя каза още, че една от гордостите им е, че сами си шият костюмите.

Отбелязват 10 години от създаването на  ТФ Партньори Кюстендил
netinfo

„Не малко път сме извървели и в посока костюми - от репетиционните тениски до автентичните кюстендилски носии и до изключително стилните, пъстри костюми, от други етнографски области, които изработваме сами, със собствени усилия и това са ни най-добрите действия за сплотяване на екипа. В този процес всеки влага енергия, ентусиазъм, вплита в шевиците своята любов и тази любов се усеща от публиката по време на нашите участия, концерти и спектакли. Много е вълнуващо да се наблюдава този процес. Мъже и жени на различна възраст, с различни, често привидно скучни професии, които плетат, шият, бродират, фъкат и влагат всичката си любов дори и в най-дребния детайл. Дали сме втори живот на много автентични носии, като сме ги реставрирали. Изработили сме и с удоволствие танцуваме с костюми от софийско, от пиринска македония, от тракийска етнографска област. Имаме и стилизирани костюми и немалко реквизит. Следващите ще са северняшки и ще са поредната, надяваме се приятна изненада, за нашите почитатели и публика", обясни Миланова.
Тя обясни, че формацията изпълнява хора от всички фолклорни области на България. Естествено, най-силни и емоционални са в изпълненията на традиционния кюстендилски фолклор.
„Много обичаме да разучаваме и танцуваме и традиционни танци от други етноси и държави. В репертоара си имаме гръцки, турски, македонски, израелски, полски, арменски, сръбски, каракачански, латвийски, белгийски танци. Това разнообразява репертоара ни, обогатява културата ни и ни прави още по-атрактивни, особено когато при гостуване в чужбина поздравим домакините с традиционно тяхно хоро, това е много вълнуващо и за нас и за тях", допълни един от създателите на ТФ „Партньори".