Световният кларинетист Илиян Илиев в уникален концерт с оркестъра на Димитровград
Световният кларинетист Илиян Илиев в уникален концерт с оркестъра на Димитровград / netinfo
Световният кларинетист Илиян Илиев в уникален концерт с оркестъра на Димитровград
91620
Световният кларинетист Илиян Илиев в уникален концерт с оркестъра на Димитровград
  • Световният кларинетист Илиян Илиев в уникален концерт с оркестъра на Димитровград

Уникален концерт ще представи от 18.30 ч. днес в залата си „Жул Леви“ димитровградският Забавно-духов оркестър. Солист ще бъде световноизвестният кларинетист Илиян Илиев, който живее в Америка и за малко е в България, като това е първият му и единствен засега концерт с духов оркестър. Мотото е „Кларинетиссимо“, а входът е свободен, съобщи диригентът на димитровградския оркестър Митя Йорданов. Тази вечер ще дирижира и ръководителят му Доцо Вътков.

Програмата на концерта е сложна, трудна и включва вариации по операта „Риголето“, чардаш, концерт за два кларинета, където Илиян Илиев ще свири с Димитър Митев от оркестъра. Двамата са приятели и всъщност така осъществихме връзката и се роди идеята за този уникален концерт, който е и единственият на Илиян Илиев в България при това му завръщане в родината, разказа Митя Йорданов. Подготовката продължила по-малко от месец, като два дни репетирали заедно с Илиев. Надявам се, че концертът тази вечер ще се получи и ще зарадваме публиката, коментира още Митя Йорданов. Чуйте го в приложения файл.

Илиян Илиев е роден в Пловдив. Син е на ръководителя на Конушенската група Никола Илиев. След като завършва Музикалното училище в Пловдив и Музикалната академия в София продължава обучението си в Джулиард Скул, Ню Йорк. През 2001 г. получава разрешително за постоянно пребиваване в САЩ, като „първокласен артист с необикновени способности”. Обявен е за 5-тият най-добър кларинетист в САЩ.

Признат като един от водещите кларинетисти на своето поколение, Илиан Илиев е познат в целия свят със своя изключителен артистизъм. Българският талант се е изявявал в множество концерти, включително и в Карнеги Хол.