Гласувайте за крепостта „Туида!
Гласувайте за крепостта „Туида! / община Сливен, Архив

Гласувайте за късноантичната и средновековна крепост „Туида" край Сливен. Тя e включена в конкурса на Министерството на туризма за „Туристическа атракция и обект" на 2016 година.

Гласуването се осъществява в Интернет - страницата на министерството на адрес: http://tourismawards.bg/cat/turisticheska-atrakcia/#toggle-id-7.  Гласуването ще продължи до 18 декември 2016 г. Спечелилите участници ще бъдат обявени на специална церемония на 19 декември 2016 г. (понеделник).

 

Мая Иванова, ръководител на крепостта коментира, че обектът заслужава да спечели наградата, защото за кратко време се е превърнал в желана туристическа дестинация. „Туида стана неразделна част от културния живот на града", каза още Мая Иванова.

Конкурсът се организира от Министерството на туризма за първа година. Целта му е да насърчи развитието на българския туризъм, чрез популяризиране на туристическите обекти и дестинации и повишаване на конкурентоспособността, и качеството на туристическата услуга. Идеята е всяка година надпреварата да даде възможност на участниците в индустрията да участват активно и така да получават заслужена оценка за своите усилия в представянето и подобряването на българския туристически продукт.

 

Сливенската крепост „Туида" към момента води класацията с 24,35%

Късноантичната и средновековна крепост „Туида" намира се на хълма „Хисарлъка" в североизточната част на Сливен. Крепост „Туида" е най-значителният археологически паметник в покрайнините на Сливен, който води началото си от епохата на късната античност. Античното селище Туида има вековна история /от VI хил. Пр.Хр. до XIII в.н.е/, било е населявано от тракийски племена, антични римляни и средновековни българи.

Укреплението е имало много важна роля за отбраната на Римската, по-късно на Византийската, а след това и за Средновековната Българска държава. От мястото на крепостта се открива уникална гледка към величествените „Сини камъни" и към град Сливен.