Откриха официално офисът на омбудсмана в Кюстендил
Откриха официално офисът на омбудсмана в Кюстендил / Дима Кирилова,Дарик радио

С водосвет, отслужен от отец Венци Шияков официално днес беше открита приемната на омбудсмана на Кюстендил Васил Иванов. На откриването присъстваха негови колеги от страната ,националният омбудсман Мая Манолова, кмета Петър Паунов, председателя на Общински съвет Михаела Крумова, общински съветници, представители на банкови институции.
За първата седмица от дейността на общинския омбудсман са постъпили девет жалби, каза Иванов. Те са свързани с несправяне на администрацията с различни проблеми, както и такива, които се отнасят до национални институции и ще бъдат предадени на националния омбудсман.

Откриха официално офисът на омбудсмана в Кюстендил
netinfo

 

 


Националният омбудсман Мая Манолова заяви, че ще подкрепя и ще подпомага Иванов в работата му. Тя анонсира, че ще използва офисът в Кюстендил, където да прави изнесени приемни и да се среща с граждани.

Откриха официално офисът на омбудсмана в Кюстендил
netinfo


„Като цяло поддържам идеята всяка община да има свой обществен посредник, който да помага на гражданите да се справят със своеволията на местната власт, а от друга страна - на местната власт да бъде публична, прозрачна и в интерес на гражданите. Само в 15 български общини има избрани омбудсмани, каза Манолова. Това обаче са големите градове София, Пловдив, Бургас, Пазарджик Тя допълни, че за съжаление промените в закона за обществените посредници, за които настояваше, няма да минат в това Народно събрание.

 

Откриха официално офисът на омбудсмана в Кюстендил
netinfo

 

 


Манолова предлага облекчаване на процедурата за избор на общински обществен защитник, като това да става с обикновено мнозинство от Общинските съвети, а не с две трети от гласовете им. Тя настоява и за по-голяма финансова и административна независимост на общинските омбудсмани чрез целеви средства през държавния бюджет за тяхната издръжка, които да получават общините с избран обществен посредник.
Манолова обобщи, че в нейната приемна най- много са жалбоподателите от Кюстендил и региона.Сигналите към нея са свързани с правото на собственост на земеделски земи, земеделска реституция, оплаквания срещу ЧЕЗ, частни съдебни изпълнители, Арбитражни съдилища.

Откриха официално офисът на омбудсмана в Кюстендил
netinfo

 


„Много законопроекти, включително подготвени от мен и моя екип, заради политическата криза, няма да видят бял свят.Това е много удобно за лобистите да имат допълнителен лост за натиск и за депутатите да се оправдаят. Например изчаква да мине за второ четене законопроектът, който трябва да ограничи Арбитражните съдилища", коментира Манолова