Мюсюлмански бежанци приемат християнството в Германия
Мюсюлмански бежанци приемат християнството в Германия / БГНЕС, архив

Мюсюлманските бежанци Саид, Вероника, Фарида и Матин станаха християни в Германия. Четиримата ирански и афганистански бежанци, облечени в бяло, приеха кръщение от пастора Матиас Линке в свободната евангелска църква в Кройцберг, район на Берлин.

"Много, много съм щастлив, чувствам се... Не знам как да го кажа", споделил с ръка на сърцето току-що покръстеният Матин. Двайсетгодишният иранец се запознал за пръв път с християнството в Гърция. Щом пристигнал в Германия, бил приобщен към тази баптистка църква от германските си приятели.

Последвала го и сестра му Фарида. В началото на октомври двамата започнали да се готвят за кръщение, получавайки напътствия на немски и на фарси. Фарида искала да избере съвсем свободно своята религия и търсела църква.

"Това е сред важните причини да станеш християнин. В повечето случаи (когато бежанци приемат друга вяра) има силно желание човек сам, свободно да реши как ще насочи своя живот", твърди Матиас Линке.

Множество бежанци мюсюлмани приемат християнството в Германия, където през 2015 г. пристигнаха към 900 000 кандидати за убежище - църквите отбелязват съществен, макар и не масивен приток, без обаче да обявяват статистически данни.

Подготовката за приемането на християнството обикновено продължава година. "През това време е наложително те да проучат първоначалната си религия, исляма, и причините, които ги карат да я променят", обяснява католическият свещеник Феликс Гордингер.

По думите на духовника мнозина разказват какво са преживели в страните си, за терористичните действия, извършвани в името на религията, и виждат в християнството вяра, изпълнена с любов и уважение към живота.

Източник: БТА