Глоба за данъчен служител, проверявал Борислав Гуцанов и съпругата му
Глоба за данъчен служител, проверявал Борислав Гуцанов и съпругата му / снимка: БСП, архив

Данъчен служител, проверявал семейството на варненския председател на БСП Борислав Гуцанов, беше наказан с 3000 леваглоба за разгласяване на информация от ревизията.

По протест на Окръжната прокуратура в морската столица Апелативният съд отмени оправдателно решение на първата инстанция спрямо данъчната служителка Бехтие Османова.

Със заповед на директора на НАП във Варна през март 2011 год. била възложена ревизия на семейство Гуцанови по Закона за доходите на физически лица, която трябвало да се извърши от Османова и нейна колежка, припомнят от пресслужбата на прокуратурата.

Подсъдимата потърсила собственика на частна счетоводна кантора във Варна, който бил неин добър познат, и го помолила да й помогне в приключването на проверката. Поискала от него да изготви годишните парични потоци на съпругата на партийния лидер.

За целта данъчната служителка, която е старши инспектор по приходите и изпълняващ функциите на ръководител на екип, предоставила по електронната поща няколко папки с документи и цялата информация за банковите сметки на Моника Гуцанова.

Файлът бил качен на десктопа на служебния компютър на частния счетоводител и можел да се вижда и от други работещи в кантората, която изготвила два варианта на ревизионния доклад на Моника и Борислав Гуцанови.

В предоставените от Османова документи се съдържала информация за банковите сметки на двамата, размера на доходите, приходите и дяловите им участия в различни фирми на съпрузите, както и информация за задграничните им пътувания.

Решението на Апелативния съд е окончателно.